NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de etappe van de Tour France. Vandaag de beurt aan Maarten Tjallingii van Lotto-Jumbo.

Hoe knap is het dat Wilco Kelderman zich vrijdag na een moeilijke eerste week met valpartijen zo liet zien?
"Ik vond het erg mooi om te zien hoe hij reed. Dat is echt een boost voor de hele ploeg van Lotto-Jumbo. Ik wist dat Kelderman goed in vorm was, hij reed in aanloop naar de Tour al erg sterk. Het was jammer dat hij viel in de eerste week, daardoor heeft hij wat mindere dagen gehad. Op het moment dat Tinkoff-Saxo begon mee te draaien in het peloton wist ik wel dat het moeilijk ging worden voor Kelderman om de ritzege te pakken. Toch is 250 meter dan uiteindelijk erg weinig. Het zou erg mooi geweest zijn als hij had gewonnen, dat had zijn hele seizoen in één keer goedgemaakt."

Hoe kijk je naar de prestaties van je ploeg in deze Tour?
"Ze presteren ongelooflijk goed. We zaten de laatste dagen twee keer mee in de kopgroep; donderdag met Sep Vanmarcke en vrijdag met Kelderman. Dat is erg goed voor de moraal. Daarnaast rijdt Robert Gesink natuurlijk fantastisch. Ik had al verwacht dat hij zo goed zou zijn. Gesink is namelijk een echte klasbak. Hij heeft de mentale kracht die hij eerst nodig had voor zijn zieke vrouw en zoontje nu omgezet in kracht op de fiets. Ik ben ervan overtuigd dat hij in de top vijf gaat eindigen."

Begrijp je de tactiek van Giant-Alpecin om vol voor Degenkolb te gaan rijden in een rit met een korte maar steile slotklim?
"Ik kan heel goed begrijpen dat ze vol voor Degenkolb aan het rijden waren. Als je zo'n man in de ploeg hebt, moet je er vol voor gaan. Zoveel kansen voor sprinters zijn er niet deze Tour. Misschien heeft Degenkolb zichzelf uiteindelijk wel iets overschat, hoewel hij als vierde eindigde. De ploeg heeft zich in ieder geval laten zien."

Zie jij de etappe van zaterdag naar Mende als overgangsetappe, of komen er nog serieuze aanvallen op klassementsleider Chris Froome?
"Overgangsetappes bestaan niet meer. Er zijn heel veel renners die mee willen zitten in een kopgroep en dus zal er al vroeg gekoerst worden. Dit zijn dan juist de kansen die je moet pakken. Serieuze aanvallen op Froome verwacht ik zaterdag niet, hoewel dat mooi zou zijn voor de spanning."

Het was vrijdag erg warm tijdens de dertiende etappe. Wat doet de hitte met het peloton?
"Het is de laatste dagen al erg warm in de Tour, maar de renners zijn het gewend om onder dat soort omstandigheden te koersen. Het is op zo'n dag als vrijdag net alsof je tegen een warme föhn in rijdt. Belangrijk is dan vooral dat ze in het peloton veel drinken, anders kom je wel in de problemen. Ik heb één keer tijdens een Touretappe achttien bidons leeggedronken."