Robert Gesink klaagde vrijdag na de dertiende etappe van de Tour de France vooral over de warmte. De temperatuur lag in aankomstplaats Rodez boven de 35 graden.

"Het was verschrikkelijk heet. Dit kan niet gezond zijn. Ik heb het nog nooit zo warm gehad bij het fietsen", zei de kopman van Lotto-Jumbo aan de finish.

De Achterhoeker handhaafde zich knap voorin met de dertiende plaats in de etappe en behield zijn zevende plaats in het algemeen klassement. "Ik heb, denk ik, 25 bidonnen gedronken."

Gesink is de beschermde renner in de ploeg. "Ik heb dat wel nodig. Het ziet er misschien wel makkelijk uit, maar ook in zo'n etappe als vandaag is het de hele dag volle bak geven. Ten eerste moet ik al die bidonnen krijgen en dan is er nog de wind en al die renners die voor hun positie vechten en van voren willen zitten."

Van de lange ontsnapping van ploegmaat Wilco Kelderman had hij weinig gezien. "Maar een sterk staaltje is het zeker. Echt superknap als je weet hoe hij in de kreukels lag."

Warmste dag Tour

Diverse teamgenoten van Gesink klaagden ook over de hitte. Jos van Emden werd vijfde bij de tijdrit in Utrecht waar het op de openingsdag van de Tour eveneens ruim 30 graden was. "Maar voor mijn gevoel was dit de warmste dag van de Tour."

Volgens Steven Kruijswijk waren de ijsblokken niet aan te slepen vanuit de ploegleiderswagen. "Maar op een gegeven moment is het ijs ook op in de auto. Je slaat helemaal wit uit van het zweet en blijft maar proberen om het lichaam te koelen."

Het Tourpeloton kreeg donderdag ook al te maken met hoge temperaturen, al was het bovenop Plateau de Beille ineens 15 graden. "Bergop heb je nog meer last van de warmte, maar je rijdt hier maar door die dorre vlaktes heen en er komt geen einde aan", besluit Kruijswijk.

De renners besloten niet zoals gebruikelijk te gaan douchen in de teambus, maar met speciale koelvesten aan direct naar het dichtbij gelegen hotel te rijden. Gesink was de enige die voor een korte douche koos. "Maar wel een ijskoude, het was onvoorstelbaar warm."