Bauke Mollema eindigde vrijdag als 88e in de dertiende etappe van de Tour de France, maar de kopman van Trek liep geen averij op in het klassement.

De Groninger reed namelijk lek op twee kilometer voor de streep, wat betekent dat de drie minuten en 46 seconden die hij verloor gereduceerd worden tot slechts zeven tellen.

Als een Touretappe aankomt op een klimmetje dat niet gecategoriseerd is, zoals de aankomst van vrijdag in Rodez, geldt de zogeheten drie kilometer-regel.

Die houdt in dat renners die door tegenslag, zoals een lekke band of een valpartij, in de laatste drie kilometer worden geklasseerd in de groep waar ze op dat moment reden.

Aangezien Mollema deel uitmaakte van het voorste peloton krijgt hij dezelfde tijd als de klassementsrenner zoals Chris Froome en Robert Gesink die op zeven seconden van winnaar Greg Van Avermaet finishten.

Ontsnapping

Mollema zint in de rest van de Tour op een onstnapping. "''Ik denk dat ik langzamerhand wel wat ruimte krijg om mee te gaan. Ik sta al op acht minuten achterstand. En als het een sterke groep zal zijn, zullen ze me ook niet een twee drie terugpakken, denk ik.''

Mollema vindt het moeilijk te zeggen of hij nog iets kan opschuiven in het klassement, waarin hij nu tiende staat. ''Het is moeilijk om te zeggen of ik nog iets kan opschuiven. Het is meer hopen op mannen die er tussenuit vallen, zoals Gallopin die al een zwakke dag had. Daar kunnen er meer het slachtoffer van worden.''

De etappe naar Rodez was zwaar, vond de kopman van de Trek-ploeg. ''Vooral vanwege het enorme hoge tempo van de kopgroep. Het parcours leek op papier vlak, maar het ging de hele dag op en neer.''