De klassementsrenners moeten zaterdag op hun qui vive zijn in de Tour de France. De aankomst van de veertiende etappe ligt in Mende, na de beklimming van de Côte de la Croix Neuve.

Het gemiddelde stijgingspercentage van de 3,1 kilometer lange laatste klim is liefst 10,1. Er zullen daardoor ongetwijfeld verschillen ontstaan tussen de favorieten.

Dat gebeurde in 2010 al toen de Tour de France-karavaan voor het laatst neerstreek op de Côte de la Croix Neuve. Andy Schleck verloor vijf jaar geleden kostbare seconden op Alberto Contador, die de ritzege aan Joaquim Rodriguez moest laten. De 36-jarige Spanjaard zal zaterdag ongetwijfeld azen op een nieuwe coup.

De Côte de la Croix Neuve heette in 2010 nog de 'Montée Laurent Jalabert'. De Tour de France-organisatie besloot de naam van de helling te veranderen nadat de Franse oud-coureur in verband werd gebracht met een positieve dopingtest.

De finale van de etappe is sowieso lastig. In de aanloop naar de slotklim wacht het peloton onder meer een beklimming van de tweede categorie.

Bekijk alle klassementen in de Tour de France

Vertrek: 12.35 uur
Verwachte aankomst: 17.00  uur

Doorkomsten bergklassement:
Côte de Pont de Salars, na 20 kilometer (vierde categorie)
Côte de Sauveterre, na 146 kilometer (tweede categorie)
Côte de Chabrits, na 169,5 kilometer (vierde categorie)
Côte de la Croix Neuve, na 177 kilometer (tweede categorie)

Supersprint:
Millau, na 78,5 kilometer