De komende etappes in de Tour de France tussen de Pyreneeën en de Alpen in zouden normaal gesproken zeer geschikt zijn voor Stef Clement om aan te vallen, maar de Nederlander voelt zich niet goed genoeg.

"Ik ben niet ziek, maar ik ben gewoon niet fris genoeg om diep te kunnen gaan", zegt Clement vrijdag tegen NU.nl voor de start van de dertiende etappe in Muret.

"Op beslissende momenten van de koers moet je diep kunnen gaan en dat kan ik op dit moment gewoon niet. Normaal had ik donderdag op de voorlaatste klim nog wel kunnen volgen in het peloton, maar nu niet."

De 32-jarige renner van IAM Cycling denkt dat zijn volle programma in de maanden voor de Tour hem te veel energie gekost heeft. "Misschien heb ik met de Giro, de Dauphiné en dan nog een tripje naar Bakoe voor de Europese Spelen te veel wedstrijden gereden."

Overleven

Clement verwacht dat het voor hem de komende dagen overleven wordt in de Tour.

"Hopelijk wordt het daarna beter. Mogelijk veranderen de verhoudingen een beetje als bij iedereen de vermoeidheid toeslaat. Tot die tijd is het wachten en moet ik ook gewoon reëel zijn, want anders stel ik mezelf elke dag teleur. En dat is helemaal funest voor je moraal."

De Tour uitrijden en Parijs halen is volgens de Nederlander niet in gevaar. "Dat is helemaal geen issue. Ik ben niet ziek, ik ben niet gewond; dat is het probleem niet. Maar om op dit niveau mee te kunnen spelen om de prijzen, dan moet alles kloppen. Dan moet alles fris zijn. Dat is niet zo."

Clement staat na twaalf etappes 98e in het algemeen klassement, op ruim anderhalf uur van geletruidrager Chris Froome.