NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de etappe van de Tour France. Vandaag is het de beurt aan Marc de Maar van Roompot Oranje Peloton.

De aanvallen van onder anderen Nairo Quintana, Alberto Contador en Vincenzo Nibali werden donderdag eenvoudig gepareerd door geletruidrager Chris Froome en zijn ploeg. Hoe belangrijk zijn renners als Geraint Thomas en Richie Porte voor Froome?
"Het ziet er makkelijk uit wat ze doen, waardoor je bijna denkt dat Froome het in z'n eentje ook wel zou redden. Maar door renners als Thomas en Porte hoeft hij geen trap extra te doen. Bij Sky zie je ook dat ze, meer dan bij andere ploegen, een heel duidelijke rolverdeling hebben. Alles is gericht op Froome, Sky heeft eigenlijk geen plan B. Alle renners werken voor hem en weten wat hun rol is, al ver voordat de Tour begint. Wat dat betreft is het wel een beetje te vergelijken met de US Postal-ploeg van Lance Armstrong, al hoop ik natuurlijk wel zonder de doping."

De dominantie van Froome en zijn ploeggenoten is bijna om moedeloos van te worden voor zijn concurrenten. Wat kunnen zij deze Tour daar nog tegen doen?
"Je zag het donderdag al bij Contador die een beetje aanviel, maar het vrijwel direct weer opgaf. Je hoopt op een slechte dag van Froome, maar die heeft hij in het verleden vrijwel nooit gehad. Isoleren lukt ook niet, omdat zijn ploeg zo sterk is. Het enige wat ze kunnen doen is vroeg aanvallen, maar dan loop je ook het risico je eigen plek in het klassement te verspillen, mocht het mislukken. Eigenlijk zou een aantal renners van verschillende ploegen een pact moeten slaan, maar dat zie ik niet gebeuren."

Robert Gesink kwam door een lekke band ook op achterstand binnen, maar zei na de finish zich sterk te voelen. Met welk gevoel gaat hij straks de Alpen in?
"Zo'n lekke band haalt een renner uit zijn ritme en in je eentje is het een stuk zwaarder. Maar na wat Robert allemaal op zijn bord heeft gehad de afgelopen twee seizoenen, kan hij na zijn vierde plek en sterke aanval van dinsdag met een positief gevoel de Alpen in. Het is ook een renner met een heel grote gunfactor. Hij zit volgens mij goed in zijn vel. Voor hem is deze Tour een soort nieuwe doorbraak en dat versterkt zijn zelfvertrouwen."

De zware Pyreneeënritten zijn voorbij. Vandaag staan er een paar heuveltjes op het parcours. Wat voor etappe gaat het worden?
"Als je kijkt naar het profiel van vandaag, lijkt een vroege vlucht goed mogelijk. Of de vluchters de zegen van het peloton krijgen, ligt aan de samenstelling van de kopgroep. Als een grote groep van zo'n vijftien, twintig man wegspringt, dan gaan de sprintersploegen van André Greipel en Mark Cavendish er niet in hun eentje achteraan rijden. De avonturiers zonder klimmersbenen hebben deze Tour nog niet echt kansen gehad. Ik zou het mooi vinden als een grote kopgroep om de ritzege gaat strijden."