Sep Vanmarcke heeft in de Tour het goede gevoel hervonden. De Belg van LottoNL-Jumbo begon donderdag zelfs als medekoploper aan de slotklim naar Plateau de Beille en finishte uiteindelijk als niet-klimmer knap dertigste.

"Dit doet me goed", zei hij na afloop. Vorige week was Vanmarcke nog ontgoocheld nadat hij in de kasseienrit naar Cambrai door materiaalpech was geveld. Hij zat zo diep in de put dat Vanmarcke zich afvroeg of hij nog iets te zoeken had in de Tour.

"Ik zat na die rit heel diep en vroeg me af waarom ik het nog allemaal deed, maar zo'n dag als vandaag, dat is leuk. Dan heb je weer plezier in de fiets en dat had ik echt even nodig, zeker ook na mijn voorjaar vol pech'', vertelde Vanmarcke die zijn favorietenrol in de klassiekers Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix niet kon waarmaken.

"Dit geeft weer even moed. Natuurlijk, ik ben nu kapot maar het geeft plezier om zo nog eens voorop te rijden."

Vanmarcke was meegesprongen met een vroege ontsnapping om later zijn kopman Robert Gesink misschien nog te kunnen helpen. "Maar Plateau de Beille was echt te lastig voor mij. Op het einde ging ik echt niet meer vooruit.''