Joaquim Rodriguez heeft donderdag zijn tweede etappezege in deze Tour de France geboekt. De 36-jarige Spanjaard kwam in de zwaarste Pyreneeënrit solo aan op Plateau de Beille. Robert Gesink steeg een plek in het klassement.

Rodriguez bleek de sterkste van een kopgroep van 22 renners die in het begin van de twaalfde etappe wegreed uit het peloton en alle ruimte kreeg.

Op 7,5 kilometer van de streep haalde de kopman van Katoesja in de stromende regen de eerder weggesprongen Michal Kwiatkowski bij, waarna hij soleerde naar zijn derde ritwinst in de Tour na de zege in de derde etappe in deze ronde en de twaalfde etappe in 2010.

Jakob Fuglsang eindigde als tweede op 1 minuut en 12 seconden, terwijl Romain Bardet derde werd op 1.49.

Chris Froome kwam op 6.47 van Rodriguez als tiende over de streep en behield zo simpel zijn gele trui. Ook Alejandro Valverde, Nairo Quintana, Thibaut Pinot, Tejay van Garderen, Alberto Contador, Pierre Rolland, Vincenzo Nibali en Geraint Thomas zaten in dat groepje met favorieten.

Robert Gesink en Bauke Mollema kwamen samen op 7.44 over de streep op de respectievelijke achttiende en negentiende plaats. Gesink, die een lekke band kreeg op de slotklim, steeg wel van de achtste naar de zevende plaats in het klassement, omdat Tony Gallopin twee minuten na de Nederlanders boven kwam.

Westra

Nadat Lotto-Soudal het peloton in de eerste twintig kilometer bij elkaar hield zodat André Griepel de tussensprint kon winnen, initieerde Lieuwe Westra de eerste kopgroep van de dag, die in de aanloop naar de Col de Portet-d'Aspet groeide naar 22 renners.

De vluchters kregen de ruimte van de Sky-ploeg van de Froome. Op de flanken van de Col de la Core was de voorsprong zo'n acht minuten. De 22 koplopers kwamen gezamenlijk aan op de top van de tweede col van de dag.

Drie renners grepen het valse plat op weg naar de Port de Lers van eerste categorie aan om bij hun medevluchters weg te rijden. Sep Vanmarcke, Kwiatkowski en Georg Preidler (Giant-Alpecin) hadden een marge van een kleine twee minuten op de andere vluchters aan de voet van de voorlaatste klim, terwijl het peloton op dat moment al een achterstand had van 12.30.

De Oostenrijker Preidler kon het tempo vooraan halverwege de Port de Lers niet meer volgen. Op de top van de klim hadden Vanmarcke en Kwiatkowski een voorsprong van een seconde of vijftien op zeven achtervolgers. Westra zat daar niet meer bij.

Hagel

Terwijl het op de streep hard hagelde, liepen de koplopers uit België en Polen in de natte afdaling weer uit. Ze begonnen zo'n anderhalve minuut eerder dan het achtervolgende septet aan de vijftien kilometer lange slotklim van buitencategorie.

Vanmarcke moest de betere klimmer Kwiatkowski al snel laten gaan in de stromende regen en de klassiekerspecialist werd met nog elf kilometer te gaan ook achtergelaten door Bardet, Rodriguez en Fuglsang.

Het was het sein voor Rodriguez om weg te springen bij zijn medevluchters. De Spanjaard kwam snel bij wereldkampioen Kwiatkowski en reed solo naar de ritzege.

Favorieten

In het groepje met favorieten moesten onder anderen Gallopin en Warren Barguil al snel lossen op de slotklim Gesink verloor met nog negen kilometer te gaan de aansluiting door een lekke band. De Nederlander leek terug te kunnen keren, maar hij bleef hangen op enkele tientallen meters.

Onder anderen Contador, Nibali, Valverde en Froome probeerden nog weg te rijden uit het groepje met favorieten, maar geen van de renners kwam weg. Het hoge tempo zorgde er wel voor Mollema op vier kilometer van de finish moest lossen.

De Groninger behield wel zijn tiende plaats in het klassement, nu op 8.02 van Froome.