Wielerfans in mijn omgeving zijn altijd lyrisch als ik vertel dat ik drie weken de Tour de France mag volgen. Spreek je dan elke dag met al die renners? Ja en soms zelfs vijf minuten voor de start. Echt? Wielrennen is misschien wel de meest gastvrije sport die er bestaat.

Elk jaar komen er prominenten uit de voetbalwereld naar de Tour om een dagje in de volgauto door te brengen. KNVB-directeur Bert van Oostveen, oud-bondscoach Bert van Marwijk en PSV-directeur Toon Gerbrands; allemaal zijn ze uit nieuwsgierigheid en liefhebberij al een keer langs geweest.

Ze zullen zich telkens weer verbazen over de aanraakbaarheid van de sporters. Voor een voetbalwedstrijd is het ondenkbaar om spelers vijf minuten voor de aftrap nog even te ondervragen. In de Tour nemen de renners vlak voor de start vaak ruim de tijd om hun verhaal te doen. Soms moeten ze zich daarna zelfs haasten om het startschot te halen.

Als ze na een harde val bloedend over de streep komen, vertellen ze eerst de pers en dan pas de teamgenoten wat er gebeurd is. In het voetbal analyseren de meeste spelers de wedstrijd in de kleedkamer alvorens een verklaring voor de camera wordt afgelegd.

Steen en been

Een paar dagen voor de Tourstart in Utrecht kregen diverse perschefs uit de eredivisie een rondleiding langs de wielerploegen. Eén van hen vroeg me hoe ze de afstand tussen spelers en pers wat minder afstandelijk kunnen maken.

We kwamen op de NBA waar journalisten de basketballers in de kleedkamer interviewen. Die eeuwige mixed zone bij het voetbal (de plek waar journalisten elkaar in een afgeschermde omgeving met linten ertussen ontmoeten), moeten we die niet afschaffen?

Allemaal leuke ideeën, maar de kans lijkt groter dat het wielrennen juist meer richting het voetbal kruipt. Ervaren journalisten klagen al steen en been dat de renners niet meer benaderbaar zijn. De bussen van de topteams blijven steeds langer dicht. De commerciële groei die het wielrennen nodig heeft om rendabel te blijven, gaat ondertussen door.

Gerbrands sprak al zijn verbazing uit dat er niet bij elke bus een bord stond met sponsors waar de renners voor moeten staan bij interviews. Het gevolg zou zijn dat de cameraploegen allemaal in de rij moeten staan om de kopman te spreken, meer afstand dus. Misschien is het wel een ontwikkeling die gepaard gaat met de professionalisering van de sport. De afzetlinten hebben de meeste teams al overgenomen.

Maaltijd

Jammer zou het wel zijn voor de verslaggevers die de Tour al jaren volgen. Nu worden we nog uitgenodigd om in de bus van Giant-Alpecin de etappe te volgen. Teambaas Iwan Spekenbrink zag dat ik samen met een collega speurde naar een scherm aan de voet van de Mûr de Bretagne en opende zijn deuren.

En op de rustdag werd er geen eten geserveerd in het hotel van Lotto-Jumbo, maar de kok van de ploeg was zo vriendelijk om ook een maaltijd voor mij te bereiden. Daar hoefde ik niet eens voor in de rij te staan.

Verslaggever Charlie Bootsman volgt de Tour voor NU.nl en schrijft regelmatig een blog.