Snelste daler Langeveld verrast door 104 kilometer per uur

Sebastian Langeveld bereikte woensdag op de gevaarlijke afdaling van de Tourmalet de hoogste snelheid van het hele peloton met volgens gps-data ruim 107 kilometer per uur.

"Volgens mijn kilometerteller klopte het niet helemaal en was het 104. Ik had het zelf niet echt in de gaten en zag het pas later op Twitter", vertelt de renner van Cannondale-Garmin aan NU.nl.

"Ik ben geen werelddaler, maar moet ergens compenseren na een klim. Als je een beetje in de slipstream van je voorganger rijdt, kun je zo de honderd kilometer per uur halen."

"Ik had wel het idee dat het snel ging, maar als je honderd gaat op een fiets met heel snelle bandjes kijk je tussendoor niet even op de kilometerteller."

Langeveld vond de beruchte afdaling van de Tourmalet tijdens de elfde etappe niet extreem gevaarlijk. "Het begin is een beetje tricky omdat er ook geen vangrail is, verder is het in principe een heel mooie afdaling."

Ondanks zijn hoge snelheid behoorde Langeveld tot de vijftien langzaamste renners in de rit naar Cauterets. "Het was afzien en dat blijft zo in de bergritten. Gelukkig is er een heel grote groep die moe is en als we elkaar opzoeken, komen we wel aan de finish."

Kanttekening

In het begin van de rit had Langeveld ook moeten werken voor Daniel Martin, die voor de tweede keer tweede werd in deze Tour. "Aan de ene kant goed en aan de andere kant willen we een ritzege. Een tweede plek met een kanttekening. We moeten elke kans blijven aanpakken."

Teamgenoot en Tourdebutant Dylan van Baarle wist de slotklim ook maar moeilijk op te komen. "Ik had een slechte dag en zelfs in de bus een beetje moeite om mee te komen", aldus Van Baarle.

"We bliezen onszelf een beetje op toen we op kop moesten rijden en daarna kwamen er nog een paar bergen. Ik had echt geen power meer in mijn benen en was een beetje leeg. Hopelijk gaat het nu weer beter."

Langeveld denkt net als Van Baarle de Pyreneeën wel te overleven. "Ik ben geen fan van de bergen en de warmte, maar ik voel me goed en kom er wel door."

Tip de redactie