NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de etappe van de Tour France. Vandaag is het de beurt aan Rob Ruijgh van Vastgoedservice Golden Palace, in 2011 twintigste in het algemeen klassement van de Tour.

Bauke Mollema herstelde zich woensdag knap van de matige prestatie van een dag eerder. Samen met Robert Gesink staan er nu twee Nederlanders in de top tien. Wat is er nog mogelijk voor de twee?
"Gesink en Mollema kunnen met hun capaciteiten zeker in de top tien blijven. Als ze zo door blijven rijden en andere toppers een mindere dag hebben, dan behoort een plek in de top vijf zelfs tot de mogelijkheden. Dat Mollema zich zo liet zien na zijn slechte dag van dinsdag was top. Wie van de twee momenteel beter is, zou ik niet kunnen zeggen. Bauke is de laatste jaren een constante factor in de top en van Gesink is ook al langer bekend dat hij dit kan, al is het wel lang geleden dat hij het constant liet zien."

Vandaag weer een zware bergetappe met net als dinsdag een aankomst bergop van de hoogste categorie. Gaan de klassementsmannen elkaar hier aanvallen?
"Chris Froome zal de komende dagen op zijn gemak zijn ritten uit rijden, met zijn voorsprong hoeft hij geen slag meer te slaan. Tejay van Garderen en Nairo Quintana staan ook vrij stevig op plek twee en drie, dus het wordt interessant om te zien hoe de renners daarachter gaan rijden. Plek vier tot en met acht staan binnen 36 seconden, dus die 'koers in de koers' wordt interessant om naar te kijken."

Het is tevens de laatste zware bergetappe tot de Alpen. Hoe belangrijk is het om hier een goede positie in het klassement te behouden?
"Ik denk niet dat er in de Pyreneeën nog veel gaat veranderen. Als iemand goed is en mogelijkheden ziet om tijd te pakken, dan zal hij het niet laten, maar renners kunnen ook wachten tot de derde week om te zien hoe iedereen er dan voor staat. Dinsdag zijn de kaarten natuurlijk al goed geschud en je wil in de Alpen niet nog meer minuten op je concurrenten goed moeten maken."

Laurens ten Dam kon zich woensdag lang meten met de groep met favorieten. Kan hij of een andere Nederlander voor de dagzege gaan?
"Ten Dam zou zomaar met een kopgroep mee kunnen. Wilco Kelderman is normaal gesproken bergop ook een kanshebber, maar na zijn valpartij heeft hij momenteel niet dat niveau. Ik denk dat Laurens deze Tour nog wel wat moois wil laten zien en nu hij geen bedreiging meer is voor het klassement, mag hij van de favorieten ook best mee in een vlucht. Voor Vincenzo Nibali geldt trouwens hetzelfde. Als hij zijn normale vorm hervindt, kan hij nu zijn klassement weg is iets proberen voor een ritzege."