Tejay van Garderen is blij dat hij ook na de eerste bergrit in de Tour de France nog tweede in het klassement staat, maar de kopman van BMC beleefde dinsdag niet zijn beste dag.

"Het was een ontzettende lastige etappe", zegt Van Garderen tegen Cyclingnews. "De eerste tien kilometer van de slotkim waren heel steil en Sky reed echt heel sterk. Ik deed mijn best om zo lang mogelijk bij te blijven en toen het iets te hard ging, probeerde ik in mijn eigen ritme te blijven."

De 26-jarige Amerikaan passeerde de streep in La Pierre Saint-Martin als tiende, op 2 minuten en 30 seconden van ritwinnaar en geletruidrager Chris Froome. Vorige maand kon hij de Brit in het Critérium du Dauphiné in de bergritten een stuk beter partij bieden.

"Het was niet mijn beste dag, maar het was ook niet superslecht. De eerste bergrit is altijd lastig en ik sta nog steeds goed in het klassement", aldus Van Garderen, die 2.52 moet goedmaken op Froome.

Verbaasd

Het voormalig lid van de opleidingsploeg van Rabobank zag bovendien dat concurrenten als Alberto Contador en Vincenzo Nibali het ook heel lastig hadden en minuten verloren.  

"Ik was zeer verbaasd om te horen dat Nibali als zo vroeg moest lossen en dat Contador het zo lastig had", stelt van Garderen, die ook zag dat Robert Gesink erg sterk was. "Het was een grote verrassing voor mij hoe goed Gesink klom."

De Nederlander viel als eerste aan op de slotklim en eindigde als vierde. Hij staat nu achtste in het klassement op ruim anderhalve minuut van Van Garderen. "Sommige renners deden het beter dan verwacht, terwijl anderen minder waren. Ik ben blij hoe ik er voor sta en heb het gevoel dat ik nog beter kan worden."