Tour de France

'Mogen veel verwachten van Gesink de komende dagen'

NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de etappe van de Tour France. Vandaag is het de beurt aan Boy van Poppel van Trek Factory Racing.

Robert Gesink reed dinsdag een fantastische klim naar La Pierre Saint-Martin en liet vele favorieten achter zich. Wat verwacht je van hem de komende dagen?
"Toen hij de aanval inzette, dacht ik dat hij veel te vroeg wegsprong. Ik verwachtte dat de groep met favorieten hem gewoon aan het lijntje zou houden. Op het moment dat zij dan echt zouden knallen, zou hij er zo afgereden worden. Maar hij hield knap stand en liet zien in goede doen te zijn. Als ik hem zo zie, kan hij dit niveau vasthouden. We mogen veel van hem verwachten de komende dagen."

Chris Froome liet in de eerste bergrit nog maar eens zien dat hij oppermachtig is deze weken. Is de Tour al beslist?
"Daar lijkt het wel op, het is vooral vechten om de plekken achter Froome. Ik zou niet iemand kunnen noemen die hem nog uit het geel kan rijden. Als je het zo ziet, rijdt hij bij iedereen makkelijk weg. Nairo Quintana zat dinsdag als enige nog een beetje dicht bij Froome, maar ook hij heeft al een flinke achterstand opgelopen. Ik verwacht dat Froome nu op safe gaat spelen. Als een Quintana wegspringt, zal hij natuurlijk wel volgen, maar verder is het niet meer aan hem."

Je teamgenoot Bauke Mollema had het moeilijk dinsdag. Had hij een slechte dag of kan hij zich deze ronde gewoonweg niet meten met de top?
"Ik vond het jammer voor Bauke. Ik heb hem in andere edities van de Tour ook elk jaar één heel slechte dag zien rijden, dus misschien was dat gisteren al. Hopelijk kan hij de rest van de Tour erbij blijven en misschien zelfs een overwinning mee pakken. Door z'n mindere positie in het klassement krijgt hij misschien wel meer ruimte als hij een keer wegspringt."

Vandaag wederom een zware bergetappe, met onder andere de Tourmalet. Gaan hier wederom grote verschillen gemaakt worden?
"In zo'n rit kan er weleens een grote kopgroep vooruit blijven. Er staan nu genoeg mensen op een grote achterstand die de zegen kunnen krijgen van de klassementsrenners. Ik verwacht dat die mannen redelijk bij elkaar blijven. De koers zal gecontroleerd worden, er zijn bovendien nog genoeg andere etappes waar ze het beter kunnen proberen. Waarom zouden ze elkaar nu al kapot rijden?"

Jij hebt in 2013 als sprinter de Tour de France uitgereden. Hoe lastig is het om als niet-klimmer de bergen te overleven?
"Je moet eigenlijk een grote groep, de bus, opzoeken en dan met elkaar overleven. Bergop rijd je in een zo strak mogelijk tempo, maar wel zo dat de groep bij elkaar blijft. In de afdaling ga je zo hard mogelijk naar beneden en op het vlakke geef je steeds de kop over, net als in een ploegentijdrit. Waarom zou je als niet-klimmer proberen aan te klampen bij de kop, als je in de bus kan overleven?"

Lees meer over:
Tip de redactie