Tour de France

Cavendish draagt ritzege op aan ploegmaat Tony Martin

Mark Cavendish kon zijn geluk niet op na zijn eerste ritzege van deze Tour de France.

De Brit droeg de winst op aan zijn ploeggenoot Tony Martin, die donderdag na de zesde etappe als drager van de gele trui opgaf door een gebroken sleutelbeen.

''Ik wilde deze zo graag winnen voor Tony. Met hem hebben we misschien wel de helft van de ploeg verloren'', zei de Britse sprinter.

"Eruit gaan met de gele trui is heel triest. Het is alsof je start met twaalf mensen als hij er is en nu is hij weg. Ik ben blij dat zijn operatie goed is gegaan. Ik had hem graag hier gehad."

Volgens Cavendish gaf het uitvallen van Martin de ploeg extra motivatie om de zevende etappe te winnen.

''Ik had een goed gevoel over deze rit en het team was duidelijk nog gemotiveerd om me te helpen. Ze behielden het vertrouwen in mij, na de eerdere mislukte sprints. Gelukkig heb ik een team dat niet opgeeft, ik ben zo trots op de jongens."

Vermoeide benen

Cavendish zag bij de tussensprint dat iedereen vermoeide benen had. ''Dus ik wist dat ik moest wachten in de sprint, ik wilde van achteruit komen."

"Ik kroop in het wiel van Kristoff en toen Greipel ging, wist ik dat ik moest aangaan. Ik kon schouder aan schouder met Sagan door en klein gaatje en hield goed mijn lijn."

Cavendish behaalde zijn 26e ritzege in de Tour. Alleen Eddy Merckx (34) en Bernard Hinault (28) hebben er meer op hun palmares.

Lees meer over:
Tip de redactie