Thomas De Gendt heeft een gebroken rib overgehouden aan een valpartij vroeg in de vijfde etappe van de Tour de France. De 28-jarige coureur van Lotto-Soudal smakte al na twaalf kilometer tegen het asfalt.

De Belg reed de etappe naar Amiens desondanks uit en kwam op ruim veertien minuten van zijn winnende ploeggenoot André Greipel over de finish.

Bij nader onderzoek in het ziekenhuis bleek dat De Gendt een gebroken rib en gekneusde schouder heeft opgelopen. Mogelijk stapt de nummer drie uit de Giro van 2012 donderdag toch 'gewoon' weer op de fiets. Daarover beslist hij donderdagochtend pas, meldde zijn ploeg.

De Belg is al de derde renner van Lotto-Soudal die gehavend rondfietst in het peloton, na Adam Hansen (schouder) en Greg Henderson (gebroken rib). De Australiër en Nieuw-Zeelander zijn ondanks hun verwondingen nog steeds in koers.

Matthews

Michael Matthews draagt de rode lantaarn en fietst rond met met een gehavend lichaam, maar toch gaat de Australiër door. De 24-jarige renner smakte maandag in de rit naar de Muur van Hoei keihard tegen het asfalt, net als onder anderen Tom Dumoulin en Fabian Cancellara.

Na de etappe van woensdag werd in het ziekenhuis geconstateerd dat Matthews daarbij twee breukjes in zijn ribbenkast heeft opgelopen. Desondanks denkt de hekkensluiter van het algemeen klassement niet aan opgeven.

"Petje af voor Michael", zei ploegleider Matt White van Orica-GreenEdge. Matthews sleepte zichzelf woensdag weer naar de finish en werd door de organisatie beloond met het predicaat meest strijdlustige renner van de dag. Enkele uren later bleek dat zijn lichaam van binnen beschadigd is.

Matthews (24) blijft echter vechten voor zijn toch al zo gehavende ploeg, die al drie renners is kwijtgeraakt met Michael Albasini, Simon Gerrans en Daryl Impey.

Bauer

Jack Bauer liep een breuk in de kop van zijn linkerdijbeen op. De coureur van Cannondale-Garmin kwam hard ten val en werd per ambulance afgevoerd. In het ziekenhuis constateerden de artsen een breuk in het bot, nabij het heupgewricht.

Bauer gaat binnenkort terug naar de Spaanse stad Girona, waar hij woont. De Nieuw-Zeelander blijft onder verscherpt toezicht van de medische staf van Cannondale-Garmin.