Kruijswijk baalt van val, Gesink opgelucht na 'gevecht'

Steven Kruijswijk dacht woensdag de problemen te hebben ontlopen in de vijfde etappe van de Tour de France, maar ging op 25 kilometer van de streep toch nog onderuit bij een grote valpartij.

"Het was mijn idee om de eerste week niet onderuit te gaan en een beetje in de veilige zone te blijven. Zo zie je maar dat dat niet mogelijk is", stelde de klimmer van Lotto-Jumbo vast.

"Het was ontzettend glad op de weg. De weg was ook helemaal wit uitgeslagen, het leek wel of er olie lag. Ik tikte de rem net aan voor de bocht en dan is het glijden. Het was een schrikreactie."

"Het is in de Tour sowieso sprinten naar elke bocht. Ze schieten er als gekken op af. Het is altijd even minder als je valt, maar het valt mee. Ik viel op mijn knie en op mijn heup. Het zal morgen een beetje beurs aanvoelen."

Kruijswijk zag teamgenoten Wilco Kelderman en Laurens ten Dam eerder deze Tour al hard onderuit gaan. Het drietal klimmers heeft geluk dat de eerste bergen nog op zich laten wachten. "Nu maar proberen te herstellen en vanaf de eerste rustdag komt mijn parcours eraan."

Gesink

Kruijswijk kwam door zijn val met een pijnlijke grimas op het gezicht binnen op ruim twaalf minuten. Kopman Robert Gesink bleef opnieuw overeind in de voorste groep, al ging dat niet zonder slag of stoot.

"Het was spectaculair en glad, maar het ging eigenlijk best goed. We hebben hard gewerkt om in de juiste positie te zitten. Het is geen moment rustig geweest, de hele dag een gevecht voor elke centimeter", zei Gesink na de finish in Amiens.

De gemiddelde snelheid lag met ruim 40,7 kilometer vrij laag voor een Touretappe, maar volgens Gesink ging het toch hard tegen de wind in. "Het ziet er op televisie misschien heel makkelijk uit, maar achterin was het een slagveld."

"Als wij in de bus naar de koers kijken, lijkt het ook vrij relaxed. Maar dat was het niet, het was misschien wel net zo hectisch als de dagen hiervoor. Van mij mogen we bij dit soort etappes met de bus van start naar finish rijden, dan zijn we er vanaf."

Tip de redactie