NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de etappe van de Tour France. Vandaag is het de beurt aan Rob Ruijgh van Vastgoedservice Golden Palace, in 2011 twintigste in het algemeen klassement van de Tour.

Heb je woensdag genoten van de eerste echte massasprint?
"Jazeker. Ik zag een heel sterke André Greipel. Van de sprinters heeft hij op dit moment de beste vorm. Ik vind het tot nu toe sowieso een spannende en boeiende Tour."

Woensdag waren de treintjes minder zichtbaar dan in voorgaande jaren. Is het steeds moeilijker om een goed treintje samen te stellen of hadden de weersomstandigheden veel effect op de koers?
"Een grote valpartij in de derde rit, het slechte weer en de kasseienrit in de benen en enkele valpartijen in de etappe zelf, dat is niet optimaal. Die factoren kunnen effect hebben op hoe de trein op de rails staat. Als je goed in vorm bent, mag dat natuurlijk geen parten spelen, maar in de treintjes kunnen daardoor wel een paar mindere factoren zitten, die het eindresultaat beïnvloeden."

Greipel heeft inmiddels al twee sprints gewonnen, kan hij donderdag hetzelfde presteren?
"De aankomst gaat omhoog, met een stijgingspercentage van zeven over 850 meter en dan de laatste meters vals plat. Greipel gaat in deze vorm ver komen, hij won woensdag ook al de tussensprint. Ik heb deze Tour ook een sterke John Degenkolb gezien, die op dit soort aankomsten de te kloppen man is. Ook Peter Sagan acht ik een kanshebber. Het zal tussen die drie gaan, maar ik zet m'n geld op Degenkolb. Ik denk dat de mannen van het klassement attent moeten zijn op waaiers, maar uiteindelijk zal het wel weer eindigen in een sprint."

Sagan pakte al weer zijn dertiende tweede plaats in een Touretappe. Waar gaat het bij hem steeds mis dat hij er zo vaak net naast grijpt?
"Woensdag kwam hij een mannetje tekort, terwijl hij eigenlijk de snelste sprint reed. Als je ziet hoe hard hij kwam opzetten, dan zie ik hem nog wel een etappezege pakken. Zeker in de meer heuvelachtige etappes zie ik Sagan wel proberen om voor de zege te gaan. Maar ook Degenkolb is goed in de wat meer geaccidenteerde etappes."

Cavendish was in het verleden oppermachtig in de sprint, maar dit jaar wil het nog niet echt lukken in de Tour. Is hij over zijn top heen of gaat hij deze Tour nog wat moois laten zien?
"Cavendish is zeker nog niet op zijn retour. Zo oppermachtig als in de voorgaande jaren is hij niet meer, maar ik zie hem nog wel een etappe winnen. Tijdens de kasseienrit was het voor Etixx-QuickStep zaak om voor de etappezege te gaan en was Cavendish niet de vooruitgeschoven man, maar liet hij wel zien dat hij voor de ploeg wil werken. Met zijn vierde plek in Zeeland in het achterhoofd wil hij nog wel wat goedmaken."