NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de etappe van de Tour France. Vandaag de beurt aan Boy van Poppel van Trek Factory Racing.

Vrijwel alle grote klassementsrenners kwamen dinsdag met elkaar over de streep. Had je verwacht dat er grotere verschillen zouden ontstaan op de kasseien?
"Er zaten een heleboel mensen voorin die ik daar niet had verwacht. De klassementsrenners wilden geen seconde laten liggen en hun ploegmaten offerden zich op. Zij gingen voor de kopmannen door het vuur en belandden zelf daardoor in de tweede groep.  Bauke Mollema werd bijvoorbeeld goed bijgestaan, maar bleef in de slotfase in z’n eentje over."

Laurens ten Dam ontwrichtte maandag zijn schouder, maar finishte op de kasseien in een grote groep van veertig man. Hoe kijk je naar zijn mentaliteit?
"Iedereen kijkt een jaar lang uit naar de Tour en op zo’n lullige manier ga je er dan liever niet uit. Hij heeft er alles aan gedaan om in koers te blijven, dat vind ik heel sterk. Je moet nooit opgeven, want je weet nooit hoe je er in de laatste week voor staat."

Chris Froome maakt ondanks het verlies van de gele trui een sterke indruk. Denk je dat hij die vorm kan vasthouden de rest van de Tour?
"Ik heb hoge verwachtingen van hem. Op bepaalde momenten reed hij Zdenek Stybar en Greg van Avermaet uit het wiel. Hij bewijst goed in vorm te zijn, maar ook technisch rijdt hij heel sterk. Mensen denken vaak dat Tourwinnaars alleen kunnen klimmen en tijdrijden, maar als je in de Tour goed wil presteren, moet je ook goed kunnen sturen en van voren kunnen zitten. Het zijn geen pannenkoeken die hier rijden."

Jetse Bol zei dinsdag in deze reeks dat valpartijen zoals die van maandag moeilijk te voorkomen zijn. Ben je het daar mee eens?
"Ik heb zelf ook de Tour gereden en ik vind dat ik vrij goed kan sturen. Maar in de Tour ben ik twee keer gevallen en de rest van het seizoen niet. Iedereen wil van voren zitten, dat maakt het stressvol. Het gaat allemaal hard en snel en het is dan soms hopen dat er geen paaltje midden op de weg staat."

Woensdag een vlakke etappe zonder grote bijzonderheden. Krijgen we de eerste echte massasprint van de Tour te zien?
​"
Ik denk dat we wel van een massasprint uit kunnen gaan. André Greipel was zondag super na een lastige wedstrijd. Mark Cavendish won echter dinsdag wel heel makkelijk de tussensprint. John Degenkolb was na de kasseien ook sterk, maar ik zet mijn geld toch op Cavendish."