'Het Tourpeloton is redelijk tot bedaren gekomen'

In de eerste drie reguliere etappes raasde het peloton over de Nederlandse, Belgische en Franse wegen. In de vierde rit over de kasseien leek de rust eindelijk een beetje weergekeerd

"Bij vlagen was dat zo. Het was zeker aan het begin rustig, maar naar de eerste strook was het complete chaos", analyseert ploegleider Marc Reef van Giant-Alpecin tegen NU.nl.

Zijn ploeg raakte mede door de nervositeit in het peloton maandag Tom Dumoulin kwijt door een harde val. Teamgenoot Koen de Kort signaleerde een andere mentaliteit in het peloton.

"Het begin was relaxed. Ik denk dat iedereen toch wel is geschrokken van hoe gek het was. Het is wat kalmer geworden, behalve op de kasseien. Dat zal straks richting een klim of een massasprint niet anders zijn."

Weer

De Kort verwacht woensdag een rustige dag als het peloton een vrij vlakke etappe van Arras naar Amiens wacht. "Het is redelijk tot bedaren gekomen en hopelijk blijft dat voorlopig zo."

Reef waarschuwt voor de weersomstandigheden. "Het is wel een vlakke rit, maar de dag zelf kan lastig zijn. Het ligt echt aan het weer. Als de wind erbij komt, wordt het gewoon weer een heel zware rit."

De klimmers kunnen dat niet gebruiken nu de bergen van de tweede en derde week langzaam dichterbij komen. Wilco Kelderman reed bijvoorbeeld met diverse verwondingen rond over de kasseien.

De renner van Lotto-Jumbo maakte een goede indruk, maar is na een paar valpartijen wel toe aan rust. "Dat zou wel lekker zijn. Eerst even goed herstellen en dan kan ik in de bergen mijn ding doen."

Tip de redactie