Tony Martin zat in zijn gedachten al bij de komende dagen voordat hij dinsdag naar de zege soleerde in de vierde etappe in de Ronde van Frankrijk. 

Martin reed in de finale lek en moest door zijn ploeggenoten worden terug geloodst naar de voorste groep. Hij gaf zichzelf geen kans meer in de kasseienrit, reageerde hij na afloop.

"Iedereen zat naar elkaar te kijken en dus besloot ik een poging te wagen. Op een of ander manier vond ik de kracht en lukte het. Ik weet niet wat er achter me gebeurde. Ik heb meer gegeven dan ik ooit heb gedaan", zei de tijdritspecialist.

"Duizendmaal dank aan het team", reageerde hij voordat hij zich liet huldigen en ook de gele trui mocht aantrekken.

Fietswissel

Martin mocht vooral Matteo Trentin dankbaar zijn. De drievoudig wereldkampioen tijdrijden had op zo'n twintig kilometer van de streep in Cambrai, vlak voor de laatste kasseienstrook, een lekke band gekregen. Omdat de ploegleidersauto van Etixx-QuickStep ver weg zat, stapte Martin op de fiets van zijn Italiaanse teamgenoot Trentin.

"We hadden afgesproken dat bij pech van Martin, Uran, Kwiatkowski of Stybar iemand zijn fiets moest afstaan", vertelde Trentin. "Toen ik Tony zag, heb ik dus meteen mijn fiets gegeven. De ploegauto kwam pas een dikke minuut later voorbij."

Op de fiets van Trentin reed Martin terug naar de voorste groep en ging hij drie kilometer voor de streep zelfs in de aanval. Het leverde de Duitser de ritzege én het geel op. "Maar zonder die fietswissel had Tony nooit kunnen terugkeren", merkte Trentin grijzend op.

Video: Martin wint kasseienrit