NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de eerstvolgende etappe in de Tour de France. Vandaag is dat Jetse Bol, die de kasseienetappe van 223,5 kilometer bespreekt, maar ook even terugblikt op de tumultueuze derde rit.

In de etappe van maandag gingen er tientallen renners tegen de grond. Bauke Mollema sprak zich recent al uit over de noodzaak voor maatregelen tegen het aantal valpartijen. Vind jij dat ook nodig?
"Het was inderdaad een flinke smakker. Er lagen veel belangrijke mannen op de grond en zo'n valpartij is niet leuk om te zien, maar ze voorkomen is moeilijk. Ze hebben het erover gehad om met kleinere ploegen te werken, maar dat is weer van tafel geveegd. Er was bij deze valpartij ook eigenlijk niets aan de hand, het was niet extreem dringen op dat moment. Ik weet niet of het onoplettendheid was of dat iemand een lekke band kreeg, maar op hoge snelheid vallen er direct een stuk meer."

Heeft zo'n massale valpartij effect op het peloton in de etappe van dinsdag?
"Er is een aantal mannen met klassementsambities die zich misschien wat anders opstellen, ook omdat ze na de etappe van zondag al wat verlies hebben opgelopen. Maar ook zonder de valpartij zou het vandaag dringen worden, want iedereen wil de kasseien als eerste op."

In de kasseienrit van vorig jaar won Lars Boom als eerste Nederlander sinds 2005 een Touretappe. Kan er weer een landgenoot winnen?
"Ik neem aan dat het mooi weer wordt en dan zal het een andere etappe worden dan vorig jaar, toen er een flink aantal glibberende renners was. Ik hoop dat er weer spektakel komt, alleen dan niet door valpartijen, maar doordat er gekoerst wordt. Het zou mooi zijn als Boom weer wint, al denk ik wel dat hij voornamelijk in dienst van Vincenzo Nibali moet rijden. Van de Nederlanders zeg je van tevoren dat Sebastian Langeveld en Boom de renners zijn die het beste tot hun recht komen op dit parcours."

Nu Tom Dumoulin is uitgevallen, lijken de kansen op geel voor Nederland deze Tour verdwenen. Waar moeten we als Nederlanders nu naar gaan kijken?
"Robert Gesink kan sowieso nog voor een goed klassement gaan. En de andere renners van Lotto-Jumbo kunnen nu vrijer koersen. Steven Kruijswijk had in de Giro dit jaar ook snel een flinke achterstand en kon daardoor in de aanval gaan. En als Wilco Kelderman goed kan herstellen van zijn valpartij, kan hij wellicht voor een mooi resultaat gaan."