NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de eerstvolgende etappe in de Tour de France. Vandaag is dat Tom-Jelte Slagter, die de derde etappe naar de Muur van Hoei bespreekt.

Je rijdt nu de Ronde van Oostenrijk. Is het, met alle respect, niet erg moeilijk om je daarvoor te motiveren tijdens de Tour?
"Iedereen is inderdaad met de Tour bezig, maar ik ben eigenlijk wel blij dat ik ook kan koersen. Natuurlijk had ik voorafgaand aan het seizoen graag willen meedoen aan de Tour. Sinds de Giro ben ik er echter op ingesteld en daar heb ik zeker vrede mee. Als ik hier ook om me heen kijk, dan zijn er genoeg potentiële Tourdeelnemers."

Wat vond je van de waaieretappe?
"Ik heb er zelf altijd een vreselijke hekel aan. Het is echt vechten voor je plekje en ik vind het heel knap dat lichte mannen als Alberto Contador en Warren Barguil er ook bij zaten. Dat geldt ook voor Tom Dumoulin trouwens. Die was 120 procent gemotiveerd na toch een teleurstelling in de tijdrit."

Gaat Dumoulin maandag het geel pakken?
"Die kans is wel heel groot. Ik was een beetje bang voor Peter Sagan, maar die staat op 33 seconden. Mocht die voor Dumoulin finishen, dan zal dat nooit een halve minuut zijn. Op Fabian Cancellara en Tony Martin kan hij wel een aantal seconden pakken. Dumoulin is echt een enorm talent en hij blijft doorgroeien."

Wat verwacht je van de etappe?
"Het zal heel anders zijn dan de Waalse Pijl, die ook in Hoei eindigt. Je hebt met al die klassementsmannen te maken en die horen allemaal in hun oortje dat ze bij de eersten erop moeten draaien. Dat is onmogelijk en het zal heel nerveus worden. Die Belgische wegen zijn stressvol met veel gaten in de weg."

"Ik dicht Alejandro Valverde een goede kans toe en denk dat Michal Kwiatkowski goed gaat zijn. Bauke Mollema gaat ook goede zaken doen, hij reed in de tijdrit hartstikke goed en de Muur ligt hem ook prima."