Tour de France

Mollema kan leven met tijdverlies door gele trui ploegmaat Cancellara

Bauke Mollema verloor zondag in de tweede Touretappe bijna anderhalve minuut op Chris Froome en Alberto Contador, maar de Nederlander vond dat vanwege de gele trui voor zijn ploegmaat Fabian Cancellara niet zo'n heel groot probleem.

"Iedereen is heel blij met die gele trui", aldus Mollema na de finish op Neeltje Jans. "Voor de ploeg is dat toch een stukje belangrijker dan mijn tijdverlies. Het is jammer dat ik anderhalve minuut moet toegeven, maar we hebben het geel in de ploeg, dus het is een mooie dag voor Trek."

De 28-jarige Groninger miste de slag toen het peloton met nog zo'n zestig kilometer te gaan in stukken brak door de harde wind en regen.

"Bij Hellevoetsluis, op het punt waarvan we wisten dat het daar ging gebeuren, zat ik met twee ploegmaats aan de linkerkant van de weg. Opeens ging het hele peloton naar links, waardoor Grégory Rast door de berm moest en Laurent Didier viel. Ik kon door, maar zat wel direct op een gat van honderd meter."

Mollema kwam uiteindelijk in de tweede groep over de streep, op 1.28 van winnaar André Greipel. In het klassement staat hij nu dertigste, op 2 minuten en 3 seconden van Cancellara.

"Ik heb zelf niet veel op kop gereden, dat was niet aan mij. Gelukkig zaten de meeste klassementsrenners bij mij in de groep, en niet vooraan. Uiteindelijk ben ik de dag redelijk doorgekomen."

Hectisch

De nummer tien van de Tour van vorig jaar verbaasde zich erover dat het de hele dag supernerveus was in het peloton. "Het was een heel hectische dag, vanaf het begin al. Ik snapte niet dat ze al gingen rijden toen de kopgroep pas een minuut voorsprong had. Er was veel stress."

Mollema verwacht maandag in de etappe naar de Muur van Hoei wederom veel nervositeit. "Al zullen we als ploeg wel op kop gaan rijden, dus misschien maakt dat het voor ons wat relaxter. Al is de Waalse Pijl (de eendagskoers die altijd finisht op de Muur van Hoei, red.) altijd een van de meest nerveuze klassiekers."

De klimmer hoopt in de derde etappe al weer wat tijd terug te pakken. "Er valt daar zeker weer wat te winnen. Het wordt een heel belangrijke dag voor het klassement."

Bekijk alle klassementen

Lees meer over:
Tip de redactie