Lotto-Jumbo beleeft 'klotedag' door wegvallen Kelderman in klassement

Nico Verhoeven draaide er zondag niet omheen nadat Wilco Kelderman al in de tweede etappe van de Tour de France zijn kansen op een goed klassement verspeelde.

"Het was gewoon een klotedag. We stonden na de tijdrit trots vooraan in het klassement en zijn nu gekelderd", aldus de ploegleider van Lotto-Jumbo tegen NU.nl.

Kelderman verloor mede door een valpartij meer dan vijf minuten. Robert Gesink miste de eerste groep en gaf anderhalve minuut toe op onder anderen Chris Froome en Alberto Contador.

"We hebben nog geen berg gezien en het klassement van Kelderman is weg. Gelukkig valt de fysieke schade mee, dat is het belangrijkste. En voor Gesink is het klassement niet definitief verloren."

Het ging voor Lotto-Jumbo mis op een zeer ongelukkig moment. Kelderman, Laurens ten Dam en Tom Leezer gingen 6 kilometer voordat de waaiers ontstonden alle drie onderuit.

"Er gingen vier man wachten waardoor Gesink alleen met Sep Vanmarcke overbleef en het daar ook nog fout ging. Die groep brak door een valpartij en daar zat Robert net achter. Het beetje dat we voorin nog over hadden, waren we toen ook kwijt."

Geen goed idee

Verhoeven vond het geen goed idee dat vier man zich op een cruciaal moment in koers opofferden om Kelderman te halen. De ploegleiding kon op dat moment geen invloed meer uitoefenen op de renners. 

"We hoorden 'valpartij' en waren blij dat we er binnen tien seconden konden zijn. We moesten ook twee nieuwe fietsen geven. Tussendoor werd er niet meer gecommuniceerd. Toen kwamen we daar aan en zagen we dat er vier man gewacht hadden."

"Dat is niet handig natuurlijk en dat snap ik zelf ook niet. Het is goed bedoeld en Wilco is de kopman, maar we misten de aansluiting van voren. Gelukkig gaan we niet helemaal kopje onder in het klassement."

Ritzeges

Toch zal Lotto-Jumbo zich moeten concentreren op Gesink. Kelderman, Ten Dam en Steven Kruijswijk mogen zich alvast richten op dagzeges.

"De kansen op ritzeges voor renners die nu op vijf minuten staan, worden wel groter. De achterstand van Gesink is nog te overzien."

Verhoeven sprak zaterdag nog van een 'superbegin' nadat Lotto-Jumbo met drie man in de top elf stond. Nu verlaat zijn ploeg Nederland in mineur. "We hadden niemand in de voorste groep en dat mag niet als je het klassement nastreeft. Gelukkig zijn er nog negentien etappes te gaan."

De etappe van maandag naar de Muur van Hoei lijkt meteen een ideale rit om de kaart Kelderman te spelen. De Utrechter presteerde dit jaar immers goed met een tiende plaats in de Waalse Pijl die op dezelfde klim aankomt. "Dat is zo, maar ik denk dat het nog te vroeg is. Dit wordt een rit voor het klassement."

Bekijk alle klassementen

Tip de redactie