'Goede sprintploeg moet alles tegen elkaar durven zeggen'

NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de etappe van de Tour France. Vandaag de beurt aan Tom Veelers van Giant-Alpecin.

Veel mensen verwachten dat er in de etappe van vandaag kans is op waaiers. Verwacht jij dat het peloton in stukken gaat richting Neeltje Jans?
"Vanaf halfweg koers is er zeker een grote kans dat het spel op de wagen gaat. In het eerste gedeelte van de etappe is het nog vrij beschut en is de kans op waaiers klein, maar als de wind richting het einde van de rit de goed staat, kan het los gaan. En waaierrijden in de Tour is altijd gigantisch nerveus, omdat nergens de belangen zo groot zijn als in de Tour."

Giant-Alpecin mist deze Ronde van Frankrijk topsprinter Marcel Kittel en jou als aantrekker van de spurt. Kan je ploeg dat opvangen?
"Het team zit zeker nog op hetzelfde niveau. De rollen van de jongens veranderen ook niet zo, ze werken nu alleen voor John Degenkolb. Renners als Koen de Kort, Albert Timmer, Roy Curvers, Simon Geschke en Tom Dumoulin zitten al een tijdje bij de ploeg en weten wat ze moeten doen. Ramon Sinkeldam is er nu bij gekomen, maar hij heeft in een paar Vuelta's en in klassiekers al laten zien wat hij in huis heeft en ik denk dat hij dat ook in de Tour kan."

Sinkeldam sprak voor de Tour over de unieke sfeer bij Giant-Alpecin. Hoe belangrijk is dat voor een goede sprintvoorbereiding?
"Je moet goed op elkaar ingespeeld zijn en alles tegen elkaar durven zeggen, zowel tijdens de koers als erna. Dat is niet altijd even leuk, maar je gaat met z'n allen voor het hoogst haalbare en daarvoor moet je tot het gaatje gaan."

Wie is op basis van wat je dit seizoen gezien hebt de snelste sprinter van het peloton?
"André Greipel rijdt heel sterk, en natuurlijk Alexander Kristoff. Peter Sagan is de laatste tijd ook sterk bezig, terwijl we van Mark Cavendish dit jaar nog niet heel veel hebben gezien. De sprint wordt in ieder geval een spektakel. Iedereen staat er goed op, is nog fris en wil voor zijn kans gaan."

Lees meer over:
Tip de redactie