AMSTERDAM - Gerolsteiner zet per direct een punt achter de sponsoring van de gelijknamige wielerploeg als het team voor het einde van de Tour de France betrokken raakt bij een nieuw dopingschandaal.

De directie van de Duitse mineraalwaterfabrikant vreest dat de Duitse tv-zenders bij een nieuw dopinggeval geen beelden van de Tour meer zullen uitzenden. "Er mag tijdens deze Tour niets dramatisch gebeuren", waarschuwde bestuurslid Jörg Croseck woensdag.

Gerolsteiner is sinds 1998 als sponsor actief in het wielrennen. Het bedrijf geeft jaarlijks acht tot negen miljoen euro uit aan het gelijknamige Duitse ProTourteam. De ploegleiding begint in augustus met Gerolsteiner onderhandelingen over verlenging van het eind volgend jaar aflopende sponsorcontract. Gerolsteiner-marketingdirecteur Stefan Göbel verklaarde dat de kans op verlenging van de overeenkomst 'fiftyfifty' is.

Hondo

Het enige grote dopinggeval waar Gerolsteiner in negen jaar mee te maken heeft gekregen, is dat van Danilo Hondo. De Duitse sprinter werd in 2005 twee keer betrapt op het gebruik van verboden middelen en zit momenteel een schorsing van twee jaar uit. Ploegleider Christian Henn bekende eind mei zich in de jaren negentig als wielrenner bij de Duitse ploeg Telekom schuldig te hebben gemaakt aan epogebruik. Hij mocht ondanks de bekentenis gewoon aanblijven.

Imagoschade

De directie van Gerolsteiner vreest echter imagoschade op te lopen door de vele dopingschandalen in het wielrennen. Ook is Gerolsteiner bang minder publiciteit te krijgen nu er in de ogen van het bedrijf meer over doping wordt gesproken dan over het wielrennen zelf.