VILLERS-COTTERETS - Erik Dekker noemde het slapstick in het peloton. De wandeletappe van dinsdag, tussen Waregem en Compiègne, was uitzonderlijk. Het lage tempo dat de renners de eerste uren aanhielden was Tour-onwaardig. "Ik heb dit in mijn carrière nooit zo meegemaakt", zei de oud-renner.

Dekker, inmiddels één van de twee ploegleiders bij de Tourploeg van Rabobank, weet uit eigen ervaring dat het geen pretje is om langzaam te fietsen. "Dertig kilometer per uur rijdt niet lekker. Het is zelfs heel vervelend. De stress in het peloton blijft er."

"Met 40 per uur fietsen is een stuk prettiger. Zeker met al die hellingen. Kom je met 30 per uur bij een helling, dan moet je ook veel meer moeite doen om boven te komen. Anders ben je vanzelf al op driekwart en dus bijna boven."

Sterke vent

Dekker heeft groot respect voor de wijze waarop de Zwitserse geletruidrager Fabian Cancellara het peloton in de slotkilometer verraste en zo de etappe won. "Klasse, wat een sterke vent. Fantastisch om in het geel deze stunt uit te halen. Ik weet zelf hoe het voelt een peloton net voor te blijven. Dat je die sprinters op de streep al halverwege je fiets ziet, heerlijk."