GENT - Tom Boonen won maandag niet de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk maar noemde het finishbeeld in Gent "de schoonste foto van het jaar." Zijn ploeggenoot Gert Steegmans was even daarvoor de ex-wereldkampioen net voorgebleven in de sprint.

"Ik had tegen Gert gezegd: vertrek zo hard en zo laat mogelijk. Ik zat in zijn wiel, keek om en zag niemand meer volgen. Het was de schoonste foto van het jaar. Het plan klopte vandaag volledig." Boonen pakte dankzij zijn tweede plaats wel de groene trui. "Of ik die trui ga verdedigen? Ik ga gewoon proberen een rit te winnen. Ik weet zeker dat Gert mij de komende dagen goed daarbij zal helpen."

Volgorde

Steven de Jongh, een van de mannen in de Quick-Step-trein die Boonen naar de streep moet brengen, was al net zo blij met het ploegsucces. "We hebben de volgorde van de trein iets veranderd. Steegmans was vandaag de laatste man voor Boonen. Gewoon om iets anders te proberen. Na één dag zonder zege gaan we natuurlijk niet in paniek raken."

Ook Bram Tankink had zijn werk gedaan. "Gaaf dat we het als ploeg dan zo afmaken. Dan voel je de pijn van het harde werken niet zo. Ik dacht eerst dat Tom gewonnen had, maar Gert maakt zich zo vandaag onsterfelijk."