CANTERBURY - De Ronde van Frankrijk gaat na het uitstapje naar Groot-Brittannië maandag al weer op bezoek in een ander land. Terwijl de karavaan zondagavond via tunnel en boot het vasteland opzocht, maakt Gent zich op voor de ontvangst van Tom Boonen.

De Belgische ex-wereldkampioen moest zondag in Canterbury nog het hoofd buigen voor Robbie McEwen en Thor Hushovd. "We hadden de koers volledig in handen, tot er een kilometer of vijf voor de finish van her en der cowboys kwamen opdagen die blijkbaar gingen meesprinten en vervelend doen", keek Boonen terug op de finale van de eerste etappe. "Toch kijk ik vol vertrouwen uit naar Gent."

Ritzege

Boonen wacht al sinds 2005 op een ritzege in de Tour, vorig jaar gaf hij op zonder dagsucces al droeg hij wel enkele dagen de gele trui, een kleinood waarvan hij zich onlangs afvroeg waar het toch gebleven was. "Ik weet daarom wat ik dit jaar moet doen: er nog één winnen."

De rit gaat zondag van Duinkerken naar Gent. Onderweg zijn er drie tussensprints, het parkoers is volledig vlak. De wind kan een rol spelen in het koersverloop, vroege vluchters zullen zeker hun kans ruiken al leert de ervaring dat in de eerste Tourweek de sprintersploegen de controle niet uit handen geven.