LONDEN - Alsof het niets voorstelde, zo fietste Thomas Dekker bij zijn debuut in de Ronde van Frankrijk gelijk naar een klassering in de top tien.

De 22-jarige wielrenner van Rabobank finishte zaterdag zeer knap als achtste in de proloog, op 31 seconden van winnaar Fabian Cancellara.

Begin

Net als landgenoot Stef Clement (Bouygues Telecom) reed Dekker zijn eerste kilometers als Tourrenner. Het beviel uiteraard prima. "Dit was geen verkeerd begin", lanceerde hij een understatement.

"Een proloog rijden is erg specialistisch werk. Verderop in de Tour krijgen we twee tijdritten van meer dan 50 kilometer, dat is meer iets voor mij."

Harder

Clements tijd viel tegen, maar de Bredanaar weet wel gelijk waaraan hij toe is. "Ze fietsen hier dus nog een flink stukkie harder dan ik gewend ben", zei hij nuchter. "Ik dacht dat ik redelijk hard reed. Het was geen moeilijk parkoers en ik had ook weinig last van mijn armen."

Blessure

Clement blesseerde zich zondag bij een val aan beide onderarmen, maar uit voorzorg waren er speciale kussentjes in zijn mouwen gestopt om de pijn te verzachten.

"Ik zal er misschien nog even aan moeten wennen", zei hij over het niveau van het Tourpeloton. "Ik besef nu dat dit mijn eerste kilometers in de Tour waren. Prachtig, toch?"

Wachten

Dekker was blij toen hij zaterdag op het podium stond. "Het duurde wel lang voor het eindelijk begon. We hadden natuurlijk geen Tour op tv, dus heb ik ongeveer 28 tennispartijen zitten kijken", refereerde Dekker aan de uitzendingen van Wimbledon. "Ik was het wachten op een gegeven moment wel beu."

Hij had zich bijzonder verheugd op zijn debuut in de grootste wielerronde. "Ik wilde echt goed zijn, ik was de afgelopen dagen opgewonden. Gelukkig is het vandaag dan eindelijk begonnen. We hadden nog mooi weer ook, en een heel fraai decor."