LONDEN - Bradley Wiggins is zaterdag de topfavoriet voor het winnen van de proloog van de Ronde van Frankrijk. De Brit in dienst van het Franse Cofidis is een specialist van de korte tijdrit en al maanden gefocust op de Tourstart in zijn eigen Londen waar een traject van 7,9 kilometer is uitgetekend.

"Het parkoers loopt voor een gedeelte lichtjes bergop in Hyde Park, met een stuk vals plat van 1 à 2 procent", aldus Wiggins. "Omdat we ook terugkeren uit Hyde Park hebben we hetzelfde stuk bergaf. Het proloogrecord van Chris Boardman (55,152 km/u) kan sneuvelen."

Wiggins won enkele weken geleden de proloog van de Dauphiné Libéré. De man die in Athene 2004 drie olympische medailles behaalde (goud in de achtervolging, zilver in de ploegachtervolging en brons in de koppelkoers met Rob Hayles), droomt daarom van een succes in eigen land.

Zijn grootste concurrenten lijken de Zwitser Fabian Cancellara en de Amerikaan David Zabriskie. Ook de Brit David Millar kan in vertrouwde omgeving misschien wat extra's. Van de Nederlandse afvaardiging zijn Thomas Dekker en Stef Clement de betere tijdrijders. Echte proloogspecialisten zijn beide debutanten echter niet. Zij komen in wat langere tijdritten beter tot hun recht.

De 94e Ronde van Frankrijk gaat gebukt onder dopingperikelen. Voorlopig zijn in ieder geval alle 189 renners goedgekeurd voor vertrek.