VALKENBURG - De presentatie van de Tour-ploeg van de Rabobank werd maandag in Valkenburg beheerst door de vraag wie er zaterdag precies van start gaan in de Ronde van Frankrijk. Hoewel de deelnemerslijst wel ongeveer bekend is, blijft het de vraag of deze waarheidsgetrouw is.

"Voor mij is nog niet duidelijk welk peloton we zaterdag bij de start gaan aantreffen", zei ploegleider Erik Breukink. Hij doelde daarmee op de actuele dopingontwikkelingen.

Zo weigert CSC de antidoping-verklaring van de UCI te tekenen, is de Italiaan Alessandro Petacchi nog voorlopig geschorst en blijft het gonzen van geruchten over de Spanjaard Alejandro Valverde. Bovendien blijven (oud-)renners komen met bekentenissen, zoals dit weekeinde de Duitser Jörg Jaksche.

Zat

"Ik ben het helemaal zat", zei Tour-debutant Thomas Dekker. "Ik hoop dat er eindelijk eens een rustige tijd aanbreekt. Wielrenners en volgers hebben het weliswaar aan zichzelf te danken, maar tegenwoordig is het wel heel erg ver gekomen. Als wielrenner moet je zelf je onschuld zien te bewijzen. Mannen als Merckx en Zoetemelk zijn ook positief bevonden, maar zij worden overal als helden onthaald. Terwijl de renners van nu gelijk boemannen zijn."

Dekker verwacht zaterdag "een vol peloton", maar weet net zo min als Breukink wie daar precies in rijden. "Ik ben ook benieuwd wat er met CSC gaat gebeuren, en met mannen als Valverde. Maar eerlijk gezegd heb ik schoon genoeg van de dopingverhalen."

De Rooij

Directeur Theo de Rooij van de Raboploeg weet wel wat er met CSC gaat gebeuren: "Natuurlijk doet CSC mee aan de Tour. Als de Tour-organisatie die ploeg wil mijden vanwege die verklaring die ze niet willen tekenen, zijn ze kansloos. Dan staat CSC donderdag voor de rechtbank en dan winnen ze die zaak."