LONDEN - De Tour wacht op niets of niemand. Zaterdag begint 'gewoon' de 94e editie van de Ronde van Frankrijk, hoewel om de gele trui van de 93e editie nog steeds wordt gestreden.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/1804 De Amerikaan Floyd Landis wacht op het moment waarop hij te horen krijgt dat hij de eindzege moet inleveren.

De Spanjaard Oscar Pereiro Sio, nummer twee van vorig jaar, zal dan vermoedelijk de Tour 2006 winnen. Op papier, want op de fiets was Landis vorig jaar beter. Het gevoel de beste te zijn geweest in de Tour zal Pereiro als Tour-winnaar dan ook niet echt kennen.

De Tour wacht op niets of niemand, dat bleek vorig jaar toen op de vooravond van 's werelds grootste wielerevenement de fietswereld leek in te storten toen de ronde in een keer de grootste favorieten verloor.

Ullrich

De Duitser Jan Ullrich en de Italiaan Ivan Basso mochten niet meedoen wegens hun betrokkenheid bij Operacion Puerto, het dopingschandaal met de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. De Astana-ploeg van Aleksandr Vinokoerov kreeg evenmin startrecht.

In 2006 ging de Tour 'gewoon' door, met andere namen. Landis maakte zijn status waar door de eindzege te behalen, maar zijn opmerkelijke wederopstanding in de zeventiende etappe (met overmacht gewonnen) bleek achteraf terug te voeren op een heleboel testosteron.

Zaak-Landis

De Tour wacht op niets of niemand, ook niet op de uitspraak van het Amerikaanse arbitragecollege in de zaak-Landis. De gele trui van 2007 haalt de gele trui van 2006 in, mocht aan het eind van de komende Tour nog geen duidelijkheid bestaan over de Amerikaan, die van plan was naar de start in Londen te reizen.

Journalisten zouden de kans krijgen hem daar te interviewen over het boek waarin hij zijn verhaal doet, maar inmiddels is duidelijk dat Landis in de VS blijft.

Speculaties

Intussen is de wielerwereld een hoop speculaties en bekentenissen (Telekom, Zabel, Riis) rijker. De Tour-directeur spreekt harde woorden, wil iedereen weren die naar dope ruikt en denkt aan zijn sponsors, die geen baat hebben bij dopingverhalen die de koers naar de achtergrond verdringen.

In Duitsland, waar de klappen van de bekentenissen van met name Zabel hard zijn aangekomen, dreigen de tv-zenders de wielersport de rug toe te keren als beterschap uitblijft.

Antidopingverklaring

De internationale wielerunie UCI besefte dat er iets gedaan moest worden en kwam na overleg met de bazen van de ProTour-teams met een antidopingverklaring op de proppen. Renners bezweren daarin niets te maken te hebben met welke dopingzaak dan ook. De consequenties staan duidelijk beschreven, mochten ze toch op doping worden betrapt: Inlevering van het jaarsalaris van 2007 en een schorsing van minimaal twee jaar.

Steeds meer renners ondertekenen het document waarmee de UCI de wielersport hoopt te verschonen. De namen van de ondertekenaars worden op de UCI-website gepubliceerd, zodat de hele wereld kan meekijken. Wie tekent wel, wie (nog) niet? Het is de bedoeling dat voor de start van de Tour alle ProTour-renners (ongeveer driehonderd) hun handtekening hebben geplaatst.

Niemand

Christian Prudhomme, directeur van het Franse wielerspektakel, heeft al bepaald dat zaterdag in Londen alleen renners aan de start van de proloog verschijnen die het document van de UCI hebben omarmd. De renner die dat niet heeft gedaan, heeft pech. Dan gaat de ronde zonder hem van start. De Tour wacht immers op niemand.