CHABLIS - Koen de Kort was in de Tour, maar op een heel andere manier dan hij had gehoopt. De jonge wielrenner (24) van Astana keek donderdag toe terwijl zijn ploeggenoten zich opmaakten voor de vijfde etappe van de Ronde van Frankrijk. De Kort ging per auto naar de finish, de rest per fiets.

"Dat had ik ook dolgraag gedaan", zegt de renner die voor het wielerjaar 2005 van de opleidingsploeg van Rabobank overstapte naar Spanje, waar hij onderdak kreeg bij Liberty Seguros. Hij woont er nog steeds, maar verhuisde met de oude Liberty Seguros-kern mee naar de nieuwe sponsor, Astana uit Kazachstan.

"Ik train nu vooral, er zijn niet zo veel koersen tijdens de Tour de France", zegt hij donderdag met spijt in de stem als hij ziet hoe de renners van Rabobank zich concentreren voor de etappe. De Kort kent ze allemaal en zij kennen hem. Maar de in Liempde opgegroeide renner voelt zich buitenstaander.

De enthousiaste reacties van zijn ploegmaats doen hem goed en natuurlijk is het best leuk om even te babbelen met Aleksandr Vinokoerov, de kopman van Astana.

Droom

"Ik ben nu in de Tour, dat is altijd een droom van me geweest", beschrijft De Kort. "Dat moet ik nu nog op de fiets voor elkaar zien te krijgen. Hopelijk volgend jaar. Ik had er dit jaar overigens helemaal niet op gerekend, de ploeg is zo verschrikkelijk sterk." Volgend jaar heeft hij nog een contract bij Astana, de ploeg waarvoor hij dit najaar hoogstwaarschijnlijk start in de Ronde van Spanje.

Ook een grote drieweekse ronde, maar toch niet zoals de Tour. "Door de Tour ben ik begonnen met wielrennen. In het jaar dat de start in Den Bosch was, ben ik aangestoken. Ik had er nooit over gedacht om te gaan wielrennen, maar toen ik die Tourstart had meegemaakt, heb ik me meteen aangemeld bij de lokale wielervereniging in Schijndel."

Brixia Tour

Van Schijndel kwam Rabobank en van Rabobank kwam de ProTour, waar De Kort nu in rijdt. Binnenkort, in de laatste week van de Ronde van Frankrijk, rijdt De Kort de Brixia Tour. Onvergelijkbaar met het circus waar hij zich donderdag in begaf.

De Kort was maar een dagje in Frankrijk, op uitnodiging van de NOS. Samen met atleet Simon Vroemen begaf hij zich in de chaotische startzone. "Het is grappig om het nu eens van de andere kant te zien. Normaal zit ik in die rennersbus. Aan de finish zal het vermoedelijk nog vreemder zijn, als je de renners opwacht.

Ik kan me voorstellen dat het op de toeschouwers die hier zijn allemaal heel groots overkomt. Dat was bij mij ook zo, in Den Bosch. Nu ben ik er meer aan gewend, alleen niet in deze mate."