JOIGNY - Maandenlang dacht Thor Hushovd dat hij - onbewust - enkele goden had beledigd. Een andere verklaring voor de vele tegenvallers had de robuuste Noor niet. Een ziekte, een valpartij of een nederlaag met miniem verschil: Er mankeerde altijd wel wat met Hushovd dit seizoen. Totdat het Tourpeloton woensdag in Joigny neerstreek.

Alsof alle malaise er nooit was geweest, spurtte de 29-jarige Scandinaviër vol overtuiging naar de overwinning. De coureur van Crédit Agricole kwam in de slotfase vrij vroeg op kop, maar geselde zijn pedalen dusdanig dat niemand hem voorbij kwam.

De Zuid-Afrikaan Robert Hunter naderde de Noor tot op enkele decimeters, maar ditmaal had Hushovd eindelijk het geluk aan zijn zijde.

"Dit is een enorme opluchting", sprak de ritwinnaar, die ook Oscar Freire (3e), Erik Zabel (4e) en Tom Boonen (8e) voorbleef.

Ziek

Afgelopen winter werkte de sprinter keihard om klaar te zijn voor de klassiekers. Vlak voor Milaan-Sanremo werd de coureur echter ziek.

Hij kampte met maagklachten, waardoor hij enige weken niet in actie kwam. In de Ronde van Italië mengde Hushovd zich weer in de sprints, maar eindigde hij tweemaal als tweede.

Pech

Ook in de Tour leek Hushovd te worden achtervolgd door pech. Zondag werd hij wéér tweede, achter Robbie McEwen, maar aan dat resultaat hield de spurtbom nog wel een goed gevoel aan over.

Een dag later zag voor hem de wereld er alweer een stuk minder mooi uit, toen hij betrokken was bij de massale valpartij in Gent. "Ik was echt kwaad. Vooral omdat ik ten opzichte van McEwen 30 punten verloor", sprak de Noor, doelende op het puntenklassement.

Vertrouwen

Toch verloor Hushovd naar eigen zeggen geen moment het vertrouwen in een goede afloop: "Ik ben geen pessimist. Ik wist dat ik op een gegeven moment wat geluk zou hebben."

Lang hoefde Hushovd daar niet op te wachten. Twee dagen na die crash, toonde hij eindelijk zijn ware klasse. Met een ultieme krachtsdemonstratie spurtte Hushovd naar het dagsucces in de Tour.

"Ik dank mijn teamgenoten Julian Dean, William Bonnet en Sebastien Hinault", sprak Hushovd, die voor de vijfde keer een Tourrit won. "Dean spurtte echt waanzinnig hard. Ik vocht om in zijn wiel te blijven. Toen ik op 450 meter voor de streep op kop kwam, wist ik dat ik ging winnen."

Klassement

Dankzij de zege maakte Hushovd meteen een groot deel van zijn achterstand op Tom Boonen in het puntenklassement goed. De Noor verzamelde in vier etappes 60 punten, 19 minder dan de Belg.

En ook die wetenschap maakte Hushovd gelukkig. Want nu het geluk weer aan zijn zijde is, wil de coureur méér. En dat is de groene trui om zijn schouders.