GISTEL - Met een biertje in de hand en een klein meisje op de schouders bekeek hij maandag de doorkomst van de Tour in zijn woonplaats Gistel. Als een normale toeschouwer. Johan Museeuw, de 'Leeuw van Vlaanderen', was anoniem tussen de zijnen.

In Gistel is hij geboren en getogen. Zijn ouderlijk huis staat nog geen 100 meter van het parkoers en Museeuw zelf woont aan de andere kant van de 'baan', zoals hij de doorgaande weg door het dorp noemt.

Toeval

Dat de Tourkaravaan zo dicht langs huize Museeuw kwam, was geen toeval. De oud-renner zette er samen met Freddy Maertens, ook een befaamde ex-coureur en streekgenoot, de schouders onder. "We wisten dat deze etappe van Duinkerken naar Gent zou gaan", zegt Museeuw over het moment waarop het idee ontstond. "Het traject lag nog niet definitief vast, dus toen zijn Freddy en ik gaan lobbyen."

De Tourorganisatie was gevoelig voor het verzoek van de twee voormalige toprenners. "Het helpt als je twee namen hebt die bovendien een flinke erelijst hebben", weet Museeuw, die onder meer drie keer de Ronde van Vlaanderen, de wereldtitel en twee Tourritten won.

Museeuw en Maertens haalden de organisatie over om bij de Belgische kust een lus in het parkoers te maken, waardoor Gistel en Middelkerke, waar Maertens ereburger is, werden opgenomen. "En dat is toch wel een kick", geeft Museeuw toe.

Petjes

De Belg reist deze weken mee met de karavaan. Hij is ambassadeur van Champion, de sponsor van de bolletjestrui. In Gistel deelt hij gewoon petjes van de sponsor uit. Niemand die ervan opkijkt. Wie Museeuw even later de renners ziet opwachten met een biertje in de hand, zou denken dat het hier gaat om een man die net als de mensen om hem heen gewoon een keertje naar de koers gaat kijken.

Alleen de filmploeg van de Franse televisie verraadt dat het hier om een bekende kijker gaat. Museeuw was deze dagen zeer druk met allerlei journalisten: "Ik denk dat ik wel twintig interviews heb moeten geven. Maar het is plezanter dan in mijn tijd als wielrenner, nu sta ik niet meer zo onder stress."