LONDEN - Wielrennen in Londen, het was een vreemde, maar mooie ervaring voor de meeste renners in de Ronde van Frankrijk. Het trainen was bijna onmogelijk, maar voor de proloog was zaterdag uiteraard een deel van het stadscentrum afgezet.

De Tourploeg van Quick-Step had in de training nog van de nood een deugd gemaakt door de Blackhall-tunnel in te fietsen. "We mochten er niet in, maar we deden het toch. Die tunnel was 3 kilometer lang, toen we eruit kwamen, waren we high van de uitlaatgassen", aldus Steven de Jongh.

"We hebben in de tunnel nog even naar de camera gezwaaid. We hadden verwacht politie in het hotel te krijgen, maar dat viel mee."

Massa

Voor de trainingen zochten de meeste teams hun heil buiten de stad. Zaterdag was het heel anders, met een overbevolkt parkoers van de proloog. Een zelfs voor Tourbegrippen enorme mensenmassa omzoomde het traject.

"Hyde Park, de Big Ben, de Tower Bridge en Buckingham Palace, ik heb het allemaal wel gezien", zei De Jongh, die de ervaring 'fantastisch' noemde. "Er waren ook heel veel Nederlanders. Die kwamen volgens mij zo uit de pub, zo hard stonden ze me aan te moedigen."

Disco's

Debutant Thomas Dekker, knap achtste in de proloog, was eveneens onder de indruk. "Dit was het mooiste parkoers dat ik ooit in een tijdrit heb gereden", aldus de 22-jarige Raborenner.

"Ik reed drie uur voor de start al even in en toen zag ik al overal mensen staan. Alleen waren die Engelsen hier heel anders dan de Engelsen die ik tegenkom in de disco's op Gran Canaria."

Honderdduizenden mensen stonden achter de dranghekken om de renners aan te moedigen. Het was een ongewone belevenis in het historische stadshart. Of zoals Bram Tankink (Quick-Step) het treffend samenvatte: "Er zijn niet veel mensen die in 9 minuten fietsen alle toeristische attracties van Londen hebben gezien."