LONDEN - Privacy bestaat niet. Althans, niet in het benauwde zaaltje waar de deelnemers aan de Ronde van Frankrijk donderdag hun medische keuring ondergaan. Ploeg na ploeg meldt zich in de drukbevolkte ruimte waar de wielrenners worden gewogen, gemeten en bekeken. Dat laatste vooral.

Het beeld is opmerkelijk. Er lopen meer fotografen dan renners bij de krakkemikkige bedjes waarop de coureurs gaan liggen om een hartfilmpje te laten maken. "Dit hoort een privémoment te zijn", zegt Michael Boogerd als hij behangen met slangetjes en liggend op een bed het leger fotografen tegenover zich ontwaart. Maar privacy bestaat niet in dit circus.

Stef Clement van Bouygues Telecom is na de Rabo's aan de beurt. Voor hem is het de eerste keer, hij kijkt zijn ogen uit. "Wat is dit enorm", zegt hij als hij er na het meten en het wegen even bij is gaan zitten.

"Ik val van de ene verbazing in de andere. Raar dat iedereen hier zomaar binnen mag. Maar het is ook wel weer goed om dit te tonen. Iedereen roept dat de Tour zo'n onmenselijke uitdaging is, nu zie je hoe de renners medisch in de gaten worden gehouden. Het zou mij overigens verbazen als hier iets uit zou komen waardoor ik niet zou kunnen fietsen."

Hechting

Clement blesseerde zich zondag aan beide onderarmen bij een val tijdens het NK. Maar de verwondingen interesseren het medische personeel niet, Clement doorloopt net als ieder ander de standaardprocedure. Zaterdag hoopt hij tijdens de proloog op zijn tijdritfiets enigszins te kunnen steunen op de armen. "Ik denk dat ik van de hechting rechts nog de meeste last zal hebben", zegt hij met een zorgelijke blik.

De Rabo-renners zijn al klaar met hun keuring en praten met de massaal aanwezige journalisten. "Het is allemaal show", meent ploegleider Erik Dekker, die de renners begeleidt. "Het enige dat echt relevant is, zijn de hartcardiogrammen. De rest is alleen maar om morgen te kunnen vertellen wie de langste en wie de lichtste renner is."

Vervelend

Dekker beschouwt de verplichting als hinderlijke onderbreking in de voorbereiding op de Tour. "Vanochtend heeft een paar renners getraind na het ontbijt, maar om elf uur moesten we hier alweer zijn. Straks lunchen we, dan zal er nog wel een aantal gaan fietsen, maar om vier uur hebben we alweer een persconferentie. Zo'n medische keuring is gewoon vervelend. Het kost energie. Michael Boogerd zei me net dat hij nu al kapot is, terwijl de Tour nog moet beginnen."

De keuring, een vast punt vlak voordat de Tour begint, is in Dekkers ogen 'leuk voor de plaatjes'. "Het is traditie, het hoort bij het circus. Maar je zou je wel kunnen afvragen waarom zo'n keuring nooit wordt gehouden voor de Ronde van Nederland of voor welke andere wedstrijd dan ook. We hadden vandaag nog mazzel, want ons hotel is 500 meter verderop. Ik heb het in 1999 meegemaakt dat we in Puy de Fou voor de keuring anderhalf uur met de bus heen en anderhalf uur terug moesten. Dat was echt niet normaal, zo beschouwd valt het hier allemaal nog reuze mee."