AMSTERDAM - De Ronde van Frankrijk heeft dit jaar het motto ‘van metropool naar metropool’ meegekregen.

In 21 etappes verplaatst de karavaan zich van de Engelse hoofdstad Londen naar de Franse hoofdstad Parijs.

Grand Départ

Voor de derde keer in de geschiedenis komt de Tour over Engels grondgebied. In 1974 was er al een etappe in Plymouth en twintig jaar later werd er gefietst in Dover, Brighton en Portsmouth.

Dit jaar is het echter voor het eerst dat de Engelse hoofdstad aan het geweld moet geloven. De burgemeester van Londen pleitte voor de Grand Départ in zijn stad om het gebruik van de fiets te promoten in de metropool.

Boonen

Vanuit Londen trekt het circus richting Canterbury, een trekplaats voor Pelgrims. Pas vanaf de derde etappe zal de Tour de France daadwerkelijk Frankrijk aandoen, al is het maar voor heel even. De vlakke etappe richting Gent lijkt op voorhand een prooi voor de topsprinter van onze zuiderburen , Tom Boonen.

De volgende dag vertrekt de Tour nog wel vanaf Belgisch grondgebied maar zet het definitief koers naar Frankrijk. Het uitgestippelde parcours van 2007 lijkt zeker in de beginweken niet al te gunstig voor de sprinters.

De eerste vlakke etappes geven genoeg ruimte aan renners die rijden voor de dagsuccessen. De ploegen van de topsprinters zullen hun handen dan ook vol hebben aan demarrages.

Alpen

Tour-directeur Christian Prudhomme liet bij de presentatie van het parcours al weten dat dit een ronde moet worden die binnen de normen blijft. De organisatoren hebben kortere ritten ingeplant en de bergen worden relatief snel bereikt.

De Alpen worden al op de zevende etappe aangedaan. Waar de eerste rit nog een opwarmertje lijkt te zijn, zal het geweld in de achtste en met name in de negende rit volledig losbarsten. Met de Télégraphe en de Galibier in het spoorboekje zullen hier de eerste grote verschuivingen in het algemeen klassement zichtbaar worden.

Dagsucces

Na de Alpen koerst de Tour richting de Middellandse Zee. De organisatie heeft in deze twee ritten rekening gehouden met zowel de sprinters als de renners die uit zijn op dagsucces.

De eerste tijdrit in de Tour komt relatief laat in de dertiende etappe. Prudhomme zei dit bewust te hebben ingepland. In de laatste week van de ronde staan beide tijdritten en drie bergetappes in de Pyreneeën op het programma.

Verrassingen

Volgens de tour-directeur wordt de spanning hierdoor tot het laatst bewaard. Daarnaast is volgens hem met name de tweede rustdag strategisch geplant. "Wij hebben na de rustdag bewust een zware rit geprogrammeerd omdat de spieren dan stram zijn en verrassingen in de verwachting liggen."

De laatste tijdrit staat geplant op de voorlaatste dag van de Tour. De kans bestaat dat pas dan de definitieve beslissing in de ronde valt.

Traditiegetrouw ligt de eindstreep ook dit jaar natuurlijk weer op de Champ-Elysées. De ronde die van de ene metropool naar de andere ging zal daar zijn climax beleven.