AMSTERDAM - Michael Boogerd is niet bezig met het idee dat hij over vijf dagen aan zijn laatste Tour de France-deelname begint. "Voor mij is het gevoel precies hetzelfde als in alle andere jaren", stelde de Hagenaar maandag bij de Tour-presentatie van Rabobank in Valkenburg. Eenmaal in Parijs zal hij beseffen dat hij de Tour nooit meer zal rijden, vermoedt Boogerd. "Maar voor nu heb ik andere zorgen."

Boogerd doelt op zijn conditie. De afgelopen maand sukkelde de routinier, die eind dit jaar een punt achter zijn loopbaan zet, met een blessure. Hij hoopt in de eerste week van de Ronde van Frankrijk de laatste stap naar een topconditie te zetten, om na de Alpen nog van waarde te zijn voor zijn ploeg.

"Ik heb de laatste weken flink afgezien om op een redelijk niveau te komen. Vorig jaar heb ik mezelf verbaasd over mijn prestaties in de Tour. Ik zou heel erg blij zijn als ik dat hoge niveau dit jaar weer kan halen."

Huiswaarts

Waar de 35-jarige Boogerd de Tour de France dit jaar voor de twaalfde en laatste keer rijdt, daar staat zijn 22-jarige ploeggenoot Thomas Dekker aan de vooravond van zijn eerste deelname. In het verleden werd aanstormend talent in het ronderennen aangeraden halverwege de eerste Tour-deelname huiswaarts te keren, maar Boogerd vindt dat Dekker de Franse rittenkoers meteen moet uitrijden.

"Afstappen zou zonde zijn. Ik vind dat je nooit de koers moet verlaten als je niet geblesseerd bent. Je gaat niet naar de Tour om af te stappen."

Leuk

Boogerd wil Dekker tijdens de Ronde van Frankrijk graag van advies dienen, maar is niet van plan hem wijsheden op te dringen. In de ogen van Boogerd is het belangrijkste voor zijn ploeg- en kamergenoot dat deze niet het moraal verliest tijdens de eerste Tourweek.

"Je weet in de eerste week niet wat je meemaakt in de Tour. Eigenlijk is de eerste week helemaal niet leuk. Zelfs een profrenner die de Tour nog nooit heeft gereden, weet niet hoe dit is. Het is zó apart."

Sprint

Vooral de situaties waarin het peloton zich in de laatste kilometers van een etappe opmaakt voor een massasprint, leveren volgens Boogerd ongekend angstige momenten op. "Doordat er talloze helikopters veel te dicht boven het peloton hangen hoor je bijna niets. Je rijdt in de hectiek bijna in trance naar de streep. En als je ten val komt, is het altijd een puinhoop. Er staat enorm veel publiek langs de kant en je ligt er dan gewoon tussenin met allemaal fotografen er omheen die willen vastleggen hoe je pijn ligt te lijden op de grond. Die dingen maken de Tour minder leuk, ja."