AMSTERDAM - Voor Thomas Dekker is het belangrijk dat hij bij deelname aan zijn allereerste Tour de France de finish in Parijs haalt. "Ik mik niet op een gele of een witte trui. Ik wil gewoon Parijs halen", tempert de 22-jarige ronderenner van Rabobank de hoge verwachtingen rond zijn prestaties.

Dekker heeft niet op voorhand een etappe uitgezocht waarin hij voor de dagzege wil strijden. "Ik laat de Tour gewoon over mij heenkomen en ga er onbevangen in. Ik zie het allemaal wel."

Virus

Dekker zou eigenlijk vorig jaar al zijn debuut maken in de Ronde van Frankrijk, maar moest die door een virusinfectie toen aan zich voorbij laten gaan. De Noord-Hollander, die maandag zijn contract bij Rabobank tot 2009 verlengde, kon de teleurstelling redelijk verwerken.

"Het lichaam wilde gewoon niet meer en dat is zuur. Maar als je beseft dat je hierdoor in de Tour niets hebt te zoeken, is de teleurstelling iets minder zwaar."

Conditie

Ook dit jaar verliep de voorbereiding op de Franse rittenkoers verre van ideaal voor de jonge Rabo-renner. Ditmaal speelde een beenblessure in het voorjaar hem parten. De eindzege van de Ronde van Romandië verbloemde het blessureleed echter voor de buitenwereld.

"Na Romandië wilde ik de conditie langzaam opbouwen naar de Tour. Maar uiteindelijk kreeg ik toch weer dat zeurderige gevoel in mijn benen en heb me toen direct in het ziekenhuis laten onderzoeken. Even vreesde ik dat ik de Tour opnieuw zou moeten missen."

Achterstand

Dekker vond echter op tijd de aard van de blessure en is nu naar eigen zeggen, ondanks een kleine fysieke achterstand, helemaal klaar voor zijn eerste Tourdeelname.

"De achterstand is niet ideaal, maar ik hoop dat ik in de eerste week kan groeien en mijn ploeggenoten kan bijstaan", klinkt hij zelfverzekerd. Dekker heeft geen idee wat hem te staat te wachten in Frankrijk. "Maar dat heeft iedereen met zijn eerste Tour. Ik hoop gewoon dat ik er doorheen kom."

Boogerd

Op vragen over adviezen van zijn ervaren ploeggenoot en kamergenoot Michael Boogerd, haalt Dekker nonchalant de schouders op. "Ik vind zulke dingen volledig onbelangrijk. We zien wel. Ik heb er gewoon veel zin in en we gaan ervoor." Tourervaring is in de ogen van Dekker maar een relatief begrip.

"Je gaat met de beste renners ter wereld van A naar B. In het wielrennen moet je de kansen pakken als ze zich voordoen, en dat is iets dat je simpelweg zelf moet ervaren. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik drie weken lang een gezellige kamergenoot heb. Als jij als journalist voor het eerst naar de Tour gaat vraag je toch ook niet aan een ervaren collega wat je moet doen? Je weet heus zelf wel dat je een pen en een blocnote moet inpakken."