VALKENBURG - De terreurdreiging in de Britse hoofdstad Londen zorgt op voorhand niet voor angst bij de Nederlandse Raboploeg, die woensdag de oversteek maakt voor de start van de Ronde van Frankrijk. Zaterdag is de proloog in het centrum van Londen, dat die dag hermetisch afgesloten zal zijn.

"Ach, er zijn daar zo veel mensen, het zou wel heel toevallig zijn als ze net jou daaruit pikken", zegt wielrenner Pieter Weening luchtig over de mogelijk aanwezige terroristen. "Als ze de boel daar opblazen, zijn we ook gelijk van dat hele doping-gedoe af", grapt Thomas Dekker. "Ik heb me er niet echt mee beziggehouden. Ik zie het allemaal wel."

Het is de algemene opinie binnen de ploeg. Het zal zo'n vaart niet lopen. "Bovendien, wat kunnen wij eraan veranderen", vraagt directeur Theo de Rooij zich af. "Als de dreiging echt zo reëel is, zullen de autoriteiten en de Tour-organisatie ons echt niet aan dat gevaar blootstellen. Dan is de laatste optie altijd nog afgelasting."

Maatregelen

Het grootste deel van het peloton renners en volgers gaat woensdag naar Engeland. De renners gaan per vliegtuig, het materiaal en de meeste volgers per boot (Calais, Hoek van Holland) of treintunnel. "De maatregelen zullen strikt zijn, maar zijn we dat sowieso niet gewend", aldus De Rooij. "Misschien is het nog wel een voordeel ook dat de Tour er is. Het stadscentrum zal zaterdag compleet afgesloten zijn, dat is normaal niet zo. Misschien is het daarom nog wel beter te beveiligen dan anders."

San Sebastian

Wielrenners komen bovendien vaker op plaatsen waar het politiek onrustig is. De Rooij refereert aan San Sebastian, waar de Tour al eens begon en waar ook een WK werd georganiseerd. "Toen was er dreiging van de ETA. Twee dagen voor de Tour werd de auto van een journalist opgeblazen en bij het WK ontplofte tijdens de vrouwenkoers een autobom. Ik wil er maar mee zeggen dat we dit vaker hebben meegemaakt. Het is niet nieuw voor ons."

De proloog in Londen kan een terroristisch doelwit zijn, maar de Rabo's kunnen weinig met dat gegeven. "Ik maak me er persoonlijk geen zorgen om", zegt De Rooij. "De Tour-organisatie zal er zeker voor zorgen dat de zaak optimaal beveiligd is. Wij hebben er in elk geval geen invloed op. Laten we wel wezen: We gaan zaterdag gewoon fietsen in Londen."