Nauwelijks incidenten bij feestelijke huldiging Feyenoord op Coolsingel

Rond de huldiging van Feyenoord maandag op de Coolsingel in Rotterdam hebben zich nauwelijks incidenten voorgedaan. Dat meldt de politie Rotterdam, die na afloop spreekt van een "mooi einde van een feestelijk voetbalweekend".

De EHBO moest 149 mensen nakijken vanwege oververhitting en twaalf fans moesten per ambulance naar het ziekenhuis. Enkelen liepen snijwonden op in de Hofpleinfontein, omdat daar glasscherven in lagen.

Ondanks de goede sfeer in de stad, hielden agenten 42 mensen aan voor discriminatie. Een man kreeg een boete van 550 euro voor het schreeuwen van leuzen, terwijl hij een dag eerder al 500 euro kwijt was geraakt voor hetzelfde vergrijp.

Naar schatting 150.000 fans waren maandag toegestroomd om de kersverse landskampioen te huldigen. De eerste supporters waren al vroeg in de ochtend op de been om een goede plek voor het bordes van het stadhuis te bemachtigen, waar de spelers en staf even na 12.00 uur de schaal toonden.

NL Alert

Om 11.00 uur werd een NL Alert verstuurd om te waarschuwen dat alle feestlocaties in de stad vol waren. Vanuit het hele land vervoerde de NS duizenden mensen naar Rotterdam. Om die reden werd de oproep om niet meer naar de Coolsingel te komen in een groot gebied verspreid, aldus de politie.

Rond 12.30 uur was de huldiging voorbij en vertrokken de meeste mensen uit de vooraf opgebouwde vakken. Een deel van de supporters bleef wat langer in de stad hangen om de vijftiende landstitel in de historie van Feyenoord te vieren. De laatste feestvierders zijn aan het einde van de middag door politie en ME "onder zachte dwang van het Stadhuisplein verwijderd".

In totaal waren maandag zo'n duizend agenten op de been.

Blokkades

Er waren veel veiligheidsmaatregelen genomen om de festiviteiten in goede banen te leiden. De ME was vroeg in de ochtend zichtbaar aanwezig.

Op strategische plaatsen stonden vuilniswagens opgesteld en werden wegen voor verkeer geblokkeerd. Daarvoor waren onder meer betonblokken gebruikt. Bijna alle tramlijnen moesten omgeleid worden. Metro's reden als normaal, maar stopten niet op station Stadhuis.

De menigte werd gestructureerd via een omweg naar en van locaties in de binnenstad gedirigeerd. Op het stadhuis wapperde de Feyenoord-vlag. Tassen en rugzakken mochten niet worden meegenomen naar het plein.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie