In het onderzoek van advocatenkantoor Van Doorne naar grensoverschrijdend gedrag bij televisieprogramma The Voice wordt ook gekeken naar wat er bij televisieproducent ITV over de misstanden bekend was.

Dat meldt de producent donderdag in reactie op een beschuldiging van de advocaat van een aantal slachtoffers dat het management van ITV al langer op de hoogte was.

Advocaat Sébas Diekstra vertelde woensdag in talkshow Jinek dat leden van het management van ITV al geruime tijd vóór de onthullende aflevering van BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice op de hoogte van de misstanden was. ITV heeft tot op heden ontkend hiervan te weten.

Nu kondigt de producent aan kennis over de misstanden te laten onderzoeken. In een verklaring zegt de producent dat onderzocht wordt "of en, zo ja, welke kennis binnen ITV Studios Nederland aanwezig was over ongepast gedrag".

ITV: Van Doorne heeft ruime ervaring met dergelijk onderzoek

In de uitzending van Jinek stelde Diekstra dat slachtoffers zich niet bij Van Doorne durven te melden omdat het kantoor is ingehuurd door ITV zelf en daarom mogelijk informatie zou kunnen doorspelen. In de verklaring zegt ITV dat Van Doorne "ruime ervaring" heeft met dergelijke onderzoeken en "een toegewijd team" heeft samengesteld om het onderzoek uit te voeren.

Dat team is volgens ITV "gespecialiseerd in beschuldigingen van seksuele intimidatie" en tevens is er "een forensisch psycholoog betrokken om, waar passend, te assisteren bij het onderzoek". Verder zegt de tv-producent dat "Van Doorne heeft geregeld dat potentiële slachtoffers een externe, gespecialiseerde slachtofferadvocaat kunnen raadplegen die uitsluitend het belang van de slachtoffers dient".

Los van de verklaring wil ITV niet ingaan op de beschuldigingen van Diekstra. "Aangezien het onderzoek nog loopt, en vorderingen worden gemaakt, hebben we op dit moment niets meer toe te voegen", zegt het bedrijf. Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, heeft donderdag nog niet gereageerd op het verzoek om commentaar.

Dit zijn de aanklachten over misstanden bij The Voice
158
Dit zijn de aanklachten over misstanden bij The Voice