Jeroen Rietbergen maakte zich meer dan tien jaar lang schuldig aan grensoverschrijdend gedrag, vertellen negentien vrouwen rondom The voice of Holland donderdag in BOOS. De bandleider, die eerder deze week vertrok bij het programma, zou dit grensoverschrijdend gedrag tot 2021 hebben vertoond.

Rietbergen stuurde volgens de vrouwen, die kandidaten en medewerkers waren van het programma, ongewenste seksueel getinte berichten en foto's van zijn geslachtsdeel.

De vrouwen zeggen zich geïntimideerd te hebben gevoeld door het gedrag van de bandleider. Wegens de machtspositie van Rietbergen binnen het programma durfden ze niet eerder aan de bel te trekken over zijn grensoverschrijdend gedrag.

Rietbergen kondigde zaterdag al aan op te stappen bij het programma. Hij gaf toe enkele "contacten van seksuele aard" te hebben gehad met vrouwen die betrokken waren bij The Voice. Hij zegt door een werkgever op zijn gedrag te zijn aangesproken.

Volgens onderzoek van BOOS heeft dit gesprek in 2019 plaatsgevonden. Erland Galjaard, strategisch adviseur bij Talpa, bevestigt dit.

John de Mol was ziedend

Een van de kandidates die appjes met een seksuele inhoud van Rietbergen kreeg, had zich gemeld bij de kandidatenbegeleiding van het programma, waarna er een gesprek bij de zakelijk directeur op kantoor plaatsvond. John de Mol, die het programma bedacht en destijds tevens de zwager van Rietbergen was, zegt van slechts dit geval geweten te hebben.

Na dit gesprek zocht hij contact met Rietbergen. "Ik heb hem toen een half uur verbaal alle hoeken van de kamer laten zien", zegt De Mol tegen BOOS. "Ik wilde hem op de bek slaan, was ziedend. Ik heb hem verteld dat als hij dit nog één keer zou doen, ook maar één letter zou appen naar een vrouw binnen The Voice, dan zou ik hem met kop en kont beetpakken en eruit gooien."

De Mol heeft Rietbergen destijds niet ontslagen. "Elf jaar lang heb ik nooit een klacht over hem gekregen. En de eerste keer dat dat gebeurt, gaat het over grensoverschrijdend appverkeer. Dan vind ik dat je ermee volstaat om hem te waarschuwen en te zeggen: nog één keer en je ligt eruit."

De televisiemaker zegt er geen spijt van te hebben dat hij Rietbergen op zijn plek heeft laten zitten. De Mol was tot december 2019 verantwoordelijk voor The Voice. In april 2019 kwam dit verhaal naar voren en in die tijd is er volgens hem contact geweest met de vrouw die vertelde over het appverkeer. Zij zei dat ze niet langer lastig werd gevallen door Rietbergen.

Dit zijn de aanklachten over misstanden bij The Voice
158
Dit zijn de aanklachten over misstanden bij The Voice

Inmiddels aangifte gedaan tegen Rietbergen

Een oud-kandidate van The Voice heeft inmiddels aangifte gedaan, omdat Rietbergen haar in 2018 zou hebben betast. De muzikant ontkent dit. Linda de Mol beëindigde haar relatie met Rietbergen nadat de aantijgingen aan het licht waren gekomen.

De redactie van BOOS, de YouTube-serie van Tim Hofman, lichtte RTL eerder al per mail in over de beschuldigingen tegen een aantal mannen die bij het programma werkzaam waren. De zender besloot daarop het uitzenden van al opgenomen afleveringen stop te zetten. RTL en producent ITV kondigden aan een onafhankelijk onderzoek naar de misstanden te laten uitvoeren.

Eerder deze week werd al bekend dat er tweemaal aangifte is gedaan tegen Ali B rondom de zedenzaak bij de talentenjacht. De coach en rapper betwist volgens zijn advocaat dat hij enig strafbaar feit heeft gepleegd. RTL heeft de samenwerking met Ali B opgeschort.