The voice of Holland ligt sinds zaterdag onder vuur. Meerdere mensen die voor de talentenjacht werkten, worden via het BNNVARA-programma BOOS beschuldigd van seksueel wangedrag en machtsmisbruik. Dit is wat we tot nu toe weten.

1. Er liggen twee aangiftes tegen Ali B

Zaterdag werd bekend dat er aangifte is gedaan tegen The Voice-coach en rapper Ali B wegens seksueel wangedrag. Dit werd bevestigd door zijn advocaat. Woensdagmiddag liet het OM weten dat er ook een tweede aangifte is binnengekomen rondom de zedenzaak bij The voice of Holland. De advocaat van de rapper bevestigde dat ook deze aangifte tegen Ali B is gericht.

RTL heeft de samenwerking met de The Voice-coach per direct opgeschort. Het bedrijf vertelde niet of die beslissing een directe reactie is op de tweede aangifte die is gedaan.

Via Instagram zei Ali B zaterdag over de eerste aangifte "100 procent overtuigd" te zijn van zijn onschuld. "Het gaat om een beschuldiging van iets dat lang geleden zou zijn gebeurd, maar daar is niets van waar. Het is niet concreet, ik kan me niet verdedigen, maar de schade is wel aangebracht."

De rapper vindt de gang van zaken "erg onrechtvaardig". Hij liet weten dat de politie hem nog niet heeft opgeroepen, maar dat hij overal aan mee zal werken. Ook heeft hij vertrouwen in het onderzoek.

Details over de aangiftes zijn niet bekend. Uit onderzoek van het OM en een eventuele rechtszaak moet blijken of Ali B schuldig is.

2. Bandleider Jeroen Rietbergen geeft wangedrag toe en stapt op, Linda de Mol verbreekt relatie

Jeroen Rietbergen was sinds 2010 pianist en bandleider van The voice of Holland. Hij heeft toegegeven dat hij een aantal jaar geleden "meerdere contacten van seksuele aard" had met vrouwen die bij het programma betrokken waren. Ook stuurde hij ze seksueel getinte berichten. Of het om kandidaten of medewerkers ging, is niet duidelijk.

Rietbergen schreef in zijn verklaring dat een opdrachtgever hem in het verleden op zijn gedrag heeft aangesproken en dat hij ervoor in therapie is gegaan. "De therapie heeft ervoor gezorgd dat ik mijn gedrag drastisch en permanent heb kunnen veranderen", aldus de muzikant.

Ondanks alles bleef Rietbergen bij The Voice, tot afgelopen zaterdag. Want toen de beschuldigingen in het nieuws kwamen, gaf hij zijn gedrag toe en stapte hij op. Ook bood hij de vrouwen zijn excuses aan.

Oud-kandidate Nienke Wijnhoven vertelde in BEAU dat ze tijdens haar deelname in 2018 is betast door de bandleider. Dit gebeurde nadat Rietbergen al in therapie was gegaan, wat naar verluidt in 2016 was.

Rietbergen is niet alleen zijn baan kwijt, maar ook zijn partner: Linda de Mol heeft haar jarenlange relatie met de pianist verbroken. Zaterdag schreef Rietbergen nog in een verklaring dat De Mol eerder al op de hoogte was van zijn wangedrag, maar de presentatrice liet maandag in een eigen verklaring weten dat ze een heleboel niet wist.

"Ik heb inmiddels mijn relatie verbroken, Jeroen woont niet meer bij mij. Mijn werkzaamheden leg ik de komende tijd neer in de hoop dit een plek te kunnen geven en ik vraag iedereen mijn gezin met rust te laten", aldus De Mol, die volgens Rietbergen de relatie eerder al eens verbrak toen zijn wangedrag bij haar bekend werd.

3. Anouk stapt op als coach en jurylid

Zangeres Anouk heeft zondag bekendgemaakt op te stappen als coach en jurylid.

"Ik wil niet meer werken op een plek waar jarenlang een aantal mannen misbruik heeft gemaakt van hun positie en waar er bewust voor is gekozen om het stil te houden en een andere kant op te kijken", aldus Anouk in een video die ze op Instagram plaatste.

YouTube-programma BOOS van presentator Tim Hofman bracht de zaak aan het rollen.

YouTube-programma BOOS van presentator Tim Hofman bracht de zaak aan het rollen.
YouTube-programma BOOS van presentator Tim Hofman bracht de zaak aan het rollen.
Foto: BrunoPress

4. YouTube-programma BOOS bracht de zaak aan het rollen

De bom barstte door het BNNVARA-programma BOOS. In de YouTube-show van presentator Tim Hofman worden vermeende misstanden aan de kaak gesteld. Dat varieert van oplichting via Marktplaats tot beschuldigingen van seksueel wangedrag. Dat laatste gebeurde een paar jaar geleden ook al rond het RTL-programma De Villa.

"In het voorjaar van 2021 kreeg de redactie van BOOS verhalen over vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The voice of Holland", schreef omroep BNNVARA in een persbericht. De redactie deed lang onderzoek en sprak afgelopen woensdag onder anderen Rietbergen aan op zijn gedrag. Dat zorgde ervoor dat Rietbergen uiteindelijk bekende.

5. BOOS kreeg 'tal van reacties' van slachtoffers en getuigen bij The Voice

Vorig jaar deed Hofman een oproepje of mensen meer informatie hadden over fout gedrag bij talentenjachten. Daarop kwamen "tal van reacties van mensen die zeggen slachtoffer of getuige te zijn van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice", aldus BNNVARA. "Het gaat daarbij niet alleen om aanklachten tegen Rietbergen, maar tegen meerdere personen binnen het programma."

Of ze daarmee Ali B bedoelen, en/of misschien andere mensen, liet de omroep niet weten. Donderdag om 16.00 uur verschijnt de BOOS-aflevering over The Voice op YouTube. De publicatiedatum naar voren halen was niet mogelijk, vertelde Hofman, onder meer omdat de makers eventuele reacties nog willen meenemen.

6. RTL zegt dat het niets afwist van Rietbergens gedrag

RTL stelt dat het niet op de hoogte was van Rietbergens wangedrag. "Het nieuws is pas afgelopen week tot ons gekomen via Tim Hofman", aldus een woordvoerder van de zender.

Rietbergen schreef in zijn verklaring dat "zijn opdrachtgever" hem aansprak op zijn foute gedrag. Het is echter niet duidelijk of hij hiermee op RTL doelt. The voice of Holland wordt op dit moment geproduceerd door het bedrijf ITV en eerder door Talpa van John de Mol, destijds de zwager van Rietbergen. Het is niet duidelijk wie het programma produceerde toen Rietbergen het ongewenste gedrag vertoonde en door wie hij is aangesproken.

Over de vermeende misstanden van andere The Voice-betrokkenen zegt de zender niets.