RTL was niet op de hoogte van de relaties van "seksuele aard" die bandleider Jeroen Rietbergen met vrouwen heeft gehad die betrokken waren bij The voice of Holland, laat de zender zaterdag via een woordvoerder weten.

Rietbergen erkende dat hij grenzen had overschreden en stapte op, maar volgens BOOS gaat het om "aanklachten tegen meerdere personen binnen het programma". Tegen coach Ali B is aangifte gedaan, naar verluidt door een oud-kandidaat.

"Het nieuws is pas afgelopen week tot ons gekomen via Tim Hofman", aldus een woordvoerder van RTL. De zegspersoon verwijst naar het programma BOOS van Hofman, waarin donderdag uitgebreid wordt ingegaan op de kwestie.

The voice of Holland wordt momenteel geproduceerd door ITV, maar voorheen door Talpa. Het is niet duidelijk wie het programma produceerde ten tijde van de relaties van Rietbergen.

De bandleider van het programma zegt in een verklaring dat hij er "al een aantal jaren" zeer bewust van is dat hij in de fout is gegaan en dat zijn "opdrachtgever" hem daarop heeft aangesproken. Die opdrachtgever is niet RTL.

RTL en ITV maakten zaterdagochtend bekend de uitzendingen van het twaalfde seizoen van The voice of Holland te staken en onderzoek te doen naar de aantijgingen.

RTL deed eerder onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij andere programma's

The voice of Holland is niet het eerste programma dat RTL onder de loep moet nemen vanwege mogelijk grensoverschrijdend gedrag. In 2019 besloot de zender tijdelijk geen realityprogramma's uit te zenden na seksueel grensoverschrijdend gedrag in De Villa.

De 'realityban' volgde op klachten over het programma De Villa, waarin acht vrijgezellen een week lang hun intrek namen in een luxe villa. In het programma was te zien dat een deelneemster een opdringerige medekandidaat meermaals van zich af moest slaan.

Een van de deelneemsters deed toen anoniem ook haar verhaal in Hofmans programma BOOS. RTL besloot per direct te stoppen met De Villa en met de soortgelijke programma's Temptation Island en Love Island. De zender kondigde een "grondig onderzoek" aan.

Uit onafhankelijk onderzoek bleek dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd in De Villa. Wel concludeerde een commissie van experts dat in het montage- en uitzendproces "ongelukkige inschattingen" zijn gemaakt. Daardoor ontstond de perceptie dat strafbare feiten zouden zijn gepleegd.

In het productieproces werden geen onregelmatigheden geconstateerd. Er was sprake van een veilige omgeving met duidelijke grenzen en passende ondersteuning, concludeerden de onderzoekers volgens RTL. Sinds februari 2020 zendt RTL weer realityprogramma's uit.