Jeroen Rietbergen had tijdens zijn "jarenlange betrokkenheid" als bandleider bij The voice of Holland meerdere contacten van seksuele aard met bij het programma betrokken vrouwen, laat hij zaterdag weten in een verklaring. Voor zijn gevoel was er destijds "geen sprake van een machtspositie". Uit de verklaring van Rietbergen valt op te maken dat de programmamakers en zijn partner Linda de Mol al op de hoogte waren.

Hij zegt dat hij er "al een aantal jaren" zeer bewust van is dat hij in de fout is gegaan. "Vanaf het moment dat ik door mijn opdrachtgever streng ben aangesproken op mijn gedrag. Ik heb toen met grote schaamte mijn vrouw op de hoogte gesteld. Dat heeft tot gevolg gehad dat onze relatie is beëindigd en wij uit elkaar zijn gegaan, met veel verdriet voor mijn gezin."

Hierop is de bandleider in therapie gegaan. "Voor mij was meer dan duidelijk dat mijn gedrag richting een aantal personen ontoelaatbaar was geweest, maar ook dat ik er zonder professionele hulp niet uit zou komen. De therapie die ik daarna lange tijd heb gevolgd, heeft tot gevolg gehad dat ik mijn gedrag drastisch en permanent heb kunnen veranderen. Mijn gezin is weer bij elkaar, hoe moeilijk de situatie voor mijn vrouw ook is geweest en nu weer is."

Voor De Mol voelt Rietbergen "alleen maar grote bewondering en liefde", omdat zij hem destijds niet definitief heeft laten vallen. "Bij mijn gezin en mijn werkgever ben ik al eerder diep door het stof gegaan, maar bij deze wil ik de betreffende vrouwen mijn oprecht gemeende excuses aanbieden voor dingen die ik nooit had mogen doen."

Rietbergen vindt dat er geen sprake was van machtspositie

"Mijn betrokkenheid bij The voice of Holland was als pianist en bandleider. Voor mijn gevoel was er destijds geen sprake van een machtspositie", aldus Rietbergen. "Ik ben met mijn positie ook niet in staat iemand te bevoorrechten in het programma, ik ga uitsluitend over de muziek."

Inmiddels is de muzikant zich er naar eigen zeggen "zeer bewust van geworden" dat zijn eigen perceptie "helemaal niet relevant is, maar veel meer de perceptie van betreffende vrouwen". Rietbergen: "Door dit inzicht ben ik gaan beseffen dat mijn gedrag volledig verkeerd is geweest. De dingen die ik heb gedaan had ik nooit moeten doen."

Rietbergen geeft toe "contact van seksuele aard" te hebben gehad "met enige bij het programma betrokken vrouwen". Ook heeft hij seksueel getinte WhatsApp-berichten uitgewisseld.

The voice of Holland komt voorlopig niet op tv

RTL maakte zaterdagochtend bekend voorlopig te stoppen met het uitzenden van de talentenjacht. De beschuldigingen van BOOS waren woensdag per mail bij RTL en producent ITV binnengekomen. "De beschuldigingen zijn zeer ernstig en schokkend en waren niet bij ons bekend", aldus de zender in een verklaring.

Wat er op het tijdslot van The voice of Holland te zien zal zijn, is nog niet bekend. "Momenteel houden we ons daarmee bezig, maandag weten we meer", aldus een RTL-woordvoerder tegen NU.nl.