Er is aangifte gedaan tegen Jeroen Rietbergen, de bandleider van The voice of Holland, die zaterdag al bekendmaakte dat hij per direct opstapt bij het programma. Hij heeft toegegeven zich schuldig te hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Maar wie is Rietbergen, die al decennia meeloopt in de Nederlandse muziekwereld?

Als toetsenist treedt Rietbergen regelmatig op met verschillende grote namen, zoals Candy Dulfer en Marco Borsato. In 2003 produceerde hij met Ronald Molendijk de hit Reset Your Brain. Rietbergen was een van de twee namen achter de danceact Soulvation.

Sinds 2010 speelde Rietbergen in de band van het RTL-programma The voice of Holland - een baan die volgens BNNVARA in januari 2022 ten einde komt wegens beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik aan het adres van "verschillende mensen die werkzaam zijn bij het talentenprogramma". Rietbergen is een van hen en stapt zelf direct op nadat de beschuldigingen naar buiten zijn gekomen.

Voor zijn muziek bij de film Gooische Vrouwen 2 ontving de muzikant tweemaal de Buma Award Filmmuziek: in 2014 en 2015. Zijn toenmalige partner Linda de Mol schreef het scenario van de film en speelde een van de hoofdrollen. De Mol en Rietbergen kregen in 2007 een relatie, toen De Mol officieel nog getrouwd was met Sander Vahle. Rietbergen had op dat moment nog een relatie met Lieke van Lexmond.

De Mol zei daar later over dat het niet allemaal netjes was verlopen. "Het is een godswonder dat de relatie tussen Jeroen en mij goed heeft uitgepakt. Die begon namelijk op een manier van: nou, dit gaat 'm niet worden", aldus de presentatrice daarover in een podcast van Roel van Velzen. Rietbergen en De Mol zijn nooit getrouwd.

Geruchten van affaires in 2013

In 2013 waren er geruchten van een affaire die Rietbergen zou hebben gehad met Renée Gunning, een van de castleden van de realityserie Echte Gooische Meisjes. Zij deed haar verhaal in Weekend. De muzikant ontkrachtte de geruchten destijds meteen in een verklaring. De Mol vertelde achteraf dat ze toen getwijfeld heeft aan hun relatie. "Door veel praten zijn Jeroen en ik er samen uitgekomen. En eerlijk is eerlijk: we zijn er sterker uitgekomen."

Naar aanleiding van de beschuldigingen tegen Rietbergen heeft De Mol laten weten de relatie te hebben verbroken. "Sinds een paar dagen zit ik in een verschrikkelijke nachtmerrie. Er zijn zo ontzettend veel dingen naar boven gekomen waar ik geen weet van had en waarvan ik, omdat ze anoniem zijn, niet weet wat waar is en wat niet", schrijft De Mol maandag op LINDA.nl.

"Ik heb inmiddels mijn relatie verbroken, Jeroen woont niet meer bij mij. Mijn werkzaamheden leg ik de komende tijd neer in de hoop dit een plek te kunnen geven en ik vraag iedereen mijn gezin met rust te laten."

Nadat er al twee aangiftes waren gedaan tegen The Voice-coach Ali B, druppelde er woensdagavond een derde aangifte tegen Rietbergen binnen. Die is gedaan door oud-kandidate Nienke Wijnhoven, die ruim drie jaar geleden derde werd in het programma. Zij vertelde in talkshow Beau door Rietbergen betast te zijn.