Een mp3-speler die i-Bead heet. O nee, toch niet weer een slechte rip-off van de populaire iPod? Niks is minder waar. De i-Bead 1000 is namelijk een kleine mp3-speler waar je bepaald niet alleen muziek mee af kunt spelen. We testen een week lang of de speler kwalitatief wat voorstelt.

In de doos treffen we natuurlijk de i-Bead 1000 met 1,5 gigabyte geheugen aan, maar ook oordopjes, een USB kabel, Line-in en encoder kabel, adapter, papieren handleiding, draagketting, beschermhoesje en installatie cd.

Gebruik
Veelzijdigheid
Geluid
Vormgeving
Prijs / kwaliteit

De i-Bead 1000 doet in veel opzichten denken aan de Cmtech Live CA-C90, een mp3-speler waar we eerder zeer enthousiast over waren. De i-Bead is klein en licht net als de speler van Cmtech. Ook qua functies komen de spelers behoorlijk overeen. Beiden beschikken over een voice recorder, mp3-speler en fm-radio. Daarnaast is het mogelijk om foto’s te bekijken en games te spelen.

Klein

De nieuwe speler van i-Bead heeft een fijn formaat, hij meet 93 x 42 x 17.9 mm en weegt 80 gram. De vormgeving ziet er vrij strak uit met de zilver/witte behuizing. Het LCD-schermpje is klein: zo’n 3 bij 3 centimeter. Daar komen we gelijk bij het eerste minpunt van de speler. Het schermpje is zo klein dat je niet echt lekker informatie kunt aflezen, laat staan foto’s bekijken. Het LCD-schermpje van de Cmtech Live CA-C90 was ook klein, maar daar hoefde je niet zo naar te turen.

De i-Bead 1000 is Plug and play. Dit houdt in dat de speler direct door Windows herkend wordt. Ditmaal geen softwareprogramma’s waar je in de praktijk toch weinig mee doet. Dus knallen we gelijk lekker veel muziek op de speler. Het apparaatje heeft USB 2.0, waardoor bestanden verslepen redelijk rap gaat. Ik verplaats 450MB aan mp3’s binnen tien minuten.

Voldoende?

Ook nu zullen er iPod-liefhebbers zijn die klagen over de geheugencapaciteit. Een opslagruimte van 1,5 gigabyte is tenslotte bepaald geen 20 gigabyte. Of de opslagcapaciteit voldoende is, moet ieder voor zich bepalen. Feitelijk kunnen er zo’n vierhonderd nummers op de I-Bead. Dat is meer dan op de Cmtech.

De belangrijkste vijf knoppen van de speler zitten aan de voorkant: een play, rewind, forward, volume zachter en volume harder knop. Door die eerste knop enkele seconden ingedrukt te houden, gaat de speler aan. Nu kun je gelijk mp3’s afspelen. Gekleurde blokjes springen wild mee op de melodie van de muziek. Maar hoe kom ik bij de andere functies? Bij een simpele druk op de ‘mode’ en ‘menu’ knop aan de rechter zijkant kom ik niet waar ik wil wezen.

Handleiding

Bij de beste spelers is een handleiding eigenlijk compleet overbodig. De i-Bead 1000 is één van de eerste spelers waar ik wél naar de handleiding grijp. Deze wordt in het Engels geleverd. Gelukkig is deze niet heel ingewikkeld en niet té uitgebreid.

Het blijkt dat je de ‘mode’ knop langer ingedrukt moet houden om te kunnen kiezen tussen de verschillende functies: mp3-speler, FM-radio, voice recorder, navigator, image viewer, text viewer en tenslotte games. Allemaal worden ze aangegeven met een mooi plaatje. Door langer op de ‘menu’ knop te drukken kom je in het menu waarbij je onder meer de play-mode, equalizer en recorder kunt aanpassen.

Verkeerde knop

Toch blijken er nog meer moeilijkheden te zijn in de bediening. Doordat de vijf hoofdtoetsen aan de voorkant vlak bij elkaar zitten, gebeurt het regelmatig dat je per ongeluk op de verkeerde knop drukt. Zo is de kans groot dat je de ‘play’ toets te lang indrukt, waardoor de speler uitschakelt.

Ook het instellen van radiozenders blijkt onnodig ingewikkeld. Wie verzint het nou dat je met de ‘record’ knop aan de linker zijkant de radio van de ‘mono’ naar ‘stereo’ stand kan zetten?

Geluid

Dat zijn behoorlijk wat negatieve geluiden over een mp3-speler. Over geluiden gesproken. Het geluid van de mp3-speler is gelukkig wél uitstekend! De oordopjes die bij de speler geleverd worden, zijn volgens mij precies dezelfde als die van de Cmtech. Op de speler zit een equalizer met vijf voorgeprogrammeerde stijlen (normaal, rock, jazz, pop, klassiek). Ook zit er de SRS wow stand op die je zelf kan aanpassen. In deze stand klinkt het geluid werkelijk perfect ruimtelijk en zijn instrumenten erg goed te onderscheiden.

De FM-radio heeft tien voorkeuzezenders. Eerder in deze review schreef ik al over het wat ingewikkeld vastleggen van zenders. Het geluid van de radio is gelukkig wel goed, ook als je de i-Bead in je broekzak hebt zitten.

Opnames

De i-Bead 1000 heeft uitgebreide opnamemogelijkheden. Allereerst heeft de speler een voice recorder. De opnames zijn helder zonder hinderlijke bijgeluiden. De zelfgemaakte opnamen kunnen een geluidskwaliteit tot maar liefst 192 kb/sec hebben, wat vergelijkbaar met cd-kwaliteit is.

Dit is ook het geval bij de FM-recorder. De opnamen van de radio zijn nauwelijks te onderscheiden van de echte uitzendingen, een knappe prestatie. Tenslotte kun je geluid opnemen van elk apparaat met koptelefoon aansluiting. Op deze manier kun je bijvoorbeeld cd of cassette-opnamen tijdens het afspelen coderen naar mp3- formaat.

Spelletje

Op de speler staat één spelletje, waarvan de naam niet vermeld wordt. In het kort komt het spel op het volgende neer. In totaal 64 vakjes zijn opgevuld met een soort ‘steentjes’ van acht verschillende soorten. Deze steentjes kun je steeds één plek wisselen met die in naastgelegen vakjes liggen. De bedoeling is dat door dit schuiven combinaties van drie of vier steentjes ontstaan van dezelfde soort. Klinkt dit spannend of niet? Het houdt je in ieder geval van de straat en je kunt ondertussen lekker muziek blijven luisteren.

Foto’s

Je kunt dus ook foto’s op de mp3-speler zetten. Het idee hierachter is dat je (zelf)gemaakte foto’s aan iedereen kunt laten zien. In de praktijk valt dit, zoals misschien te verwachten viel, wat tegen. Wat wil je met een piep-LCD-schermpje. De kleuren zijn best oké, maar het duurt soms meer dan tien seconden voordat je eindelijk een nieuwe foto geladen hebt van 1MB groot. Jammer.

Conclusie

De fraai vormgegeven i-Bead 1000 heeft uitstekend geluid. Mp3’s klinken glashelder en opnamen met de voice recorder of FM-recorder pakken prima uit. Het grootste mankement waar we de i-Bead op afrekenen is het gebruiksgemak. De bediening van de speler is vaak behoorlijk onlogisch en de kans is groot dat je op verkeerde knoppen drukt. Het kleine LCD-schermpje komt de bediening niet ten goede. Daarmee schiet de multifunctionele i-Bead op een belangrijk punt tekort.

Technische specificaties

 • standaard geheugen 1,5 gigabyte (niet uitbreidbaar)
 • kleur: zilver
 • afmetingen: 93 x 42 x 17.9 mm
 • 80 gram (inclusief batterij)
 • audio bestandstypen: mp2, mp3, wma, ogg
 • voeding: Li-polymer accu (880mA)
 • speelduur: 8 uur
 • opnameformaat: MP3
 • image/textviewer: .jpg en .txt formaat
 • 5 + 1 handmatig equalizer presets
 • FM tuner met presets
 • voicerecorder en FM recorder
 • direct MP3 encoder (line-in)
 • firmware upgradeable
 • USB 2.0
 • data overdracht 28 mbps (download)/ 37mbps (upload)
 • LCD, 65536 kleuren

Prijsindicatie: 289 euro